вторник, април 20, 2010

Искендер кебап (Iskender Kebab)





  • 2 парчета телешко филеесо слабини, всяко по 200 гр
  • 200 гр. Мляно телешко месо
  •  4 сирийски питки (обикновен pita хляб (pide))
  • Сол, пипер

За гарнитурата:
  • кисело мляко
  • 1 чаша доматен паста, загрята с няколко с.л. вода (могат да се използват и млени домати от консерва)
  • 2 с.л. масло

Приготвяне:
Към каймата добавяме сол и пипер. Омесваме и му придаваме кръгла форма като кюфте, след което се поставя между двете филета. Завиваме с фолио и оставяме в камерата на хладилника за една нощ. На следващия ден, варим от хладилника около 45 мин преди да го режем. С нож за месо го накълцваме
















След това пържим, като внимаваме да не прекалим. Нарязваме хлебчето на хапки по диагонал като на снимката



Пърженото месо се разстила върху парчетата хляб. Върху него изливаме доматения сос и поставяме няколко лъжици кисело мляко отстрани. Разтапяме масло, с което поливаме блюдото върху доматения сос при сервиране

Ишкендер кебапа се консумира докато е горещ. Рецептата е за 4 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар