петък, май 21, 2010

Пилаф с телешка кайма (Kiymali Pilav)


















Необходими продукти:
  • 150 гр телешка кайма, средно едра
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 с.л. смачкан домат (от консерва)
  • ½ чаша ориз, изплакнат и изцеден
  • ¾ чаша зеленчуков микс (морков, царевица, зелен боб, червен фасул)
  • ½ чаша топла вода или телешки бульон
  • 1 с.л. масло
  • Сол и пипер

За чесновия сос:
  • ½ чаша кисело мляко със стайна температура
  • 1-2 скилидки чесън, смачкани със сол

Начин на приготвяне:
Задушаваме лука, каймата, солта и пипера в тиган на среден огън докато каймата започне да става златиста. Добавяме останалите съставки и разбъркваме. Намаляваме огъня и захлюпваме с капака. Варим докато ориза абсорбира водата.

Поставяме в подходящ за сервиране съд и заливаме с няколко лъжици от чесновия сос. Количеството стига за 2 порции.

Пилаф с агнешко (Etli Pilav)

















Необходими продукти:
  • 2 агнешки джоланчета
  • 1 чаша ориз
  • 4-5 свежи стръка зелен лук, наситнен
  • 2 средно големи домата
  • Сол и пипер
  • 30 гр. Масло, на кубчета

Начин на приготвяне:
Първо поставяме агнешките джоланчета в средно голяма тенджера. Заливаме ги с вода докато се покрият и варим на среден до силен огън за около 35-40 минути. Когато се сварят ги обезкостяваме и отстраняваме костите. Изцеждаме и заделяме останалия ни бульон за по-нататъшна употреба.

Поставяме измития суров ориз в голям тиган. Добавяме към него късчетата агнешко месо и размесваме равномерно. Слагаме доматите, зеления лук, маслото, солта и пипера. Заливаме всичко с бульона, който би трябвало да бъде около 1 ¾ чаши. В случай че, бульона е недостатъчен, можем да заменим липсващото ни количество с вода. Варим на средно до слаб огън като държим съда полу захлюпен с капак, за около 20-25 минути, докато се свари ориза.

Можем да сервираме с овчарска салата (Shepherd's Salad)

Забележка: В Турция  с името овчарска салата наричат мешана салата от домат краставица, червен лук, пиперка и пресен гьозум, залята със зехтин и лимонов сок. Сиренето го добавят на плочка или дробено върху салатата.

Пилаф с бадеми (Bademli Pilav)

















Необходими продукти:
  • 1 чаша ориз, измит и изцеден
  • 2 чаши вода
  • 1 с.л. масло
  • ½ чаша бланширани бадеми
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Печем бадемите до придобиване на светло кафяв цвят, след което ги оставяме настрани.
Изливаме водата в средно голям съд заедно със солта и маслото. Когато заври добавяме ориза. Варим на слаб огън като държим капака на съда отхлюпен на половина докато водата изври. Тогава добавяме бадемите и разбъркваме. Сервираме докато е горещо.

Турски оризов пилаф (Pilav)


















Необходими продукти:
  • ¾ чаша дългозърнест ориз
  • 1 чаша гореща вода или пилешки бульон
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • Щипка пипер

Начин на приготвяне:
Измиваме ориза няколко пъти и изцеждаме. Заливаме ориза с гореща вода и оставяме за 15 минути, след което изцеждаме. Стапяме маслото в тиган. Задушаваме ориза с маслото за 2-3 минути, бъркайки. Добавяме 1 чаша гореща вода или пилешки бульон, солта и пипера. Намаляме огъня на слабо и варим докато ориза поеме водата.

Сваляме съда от огъня, отваряме капака, покриваме с кърпа и отново похлюпваме. Оставяме пилафа за 5 минути да се запари. След това сервираме.

Количеството е за 2 порции.

Заб. на авт. (мисис Бинур):
  • НЕ бъркаме пилафа докато ври
  • Пилафа може да се сервира с всякакво ястие. Любима комбинация ми е да похапвам пилаф с чисто кисело мляко наръсено с малко накълцан пресен лук (само белите части).

Пилаф от булгур с печени зеленчуци (Kozlenmis Sebzeli Bulgur Pilavi)

















Необходими продукти:

За Пилафа:
  • 1 чаша булгур, едрозърнест, измит и изцеден
  • 1 средна глава лук, нарязана на ситно
  • 3 с.л.  зехтин, екстра върджин
  • 1 с.л. пиперково пюре
  • 1 ¾ чаша гореща вода
  • 1 ч.л. счукан червен пипер (слабо лют)
  • 1 ч.л. кимион
  • Сол и пипер

Зеленчуци: 
  • 1 тиквичка, измита и нарязана на 2 по дължина
  • 1 малък продълговат патладжан, измит, нарязан на 2 по дължина
  • 3-4 скилидки чесън, необелени
  • 1 червена чушка, измита, нарязана по средата с отделени семена.
  • 1 пиперка измита, нарязана по средата с отделени семена.
  • 8-10 малки гъби,
  • 1 глава лук, обелена, нарязана на 8
  • 1 домат, измит, нарязан на 4
  • 1 с.л. зехтин, екстра върджин
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Нагласяме фурната да пече само отгоре и я оставяме да се нагрее или използваме барбекю. Нареждаме зеленчуците на скарата/решетката и ги печем на средното ниво на фурната, като проверяваме често тъй като някои от зеленчуците ще се изпекат по-бързо от други. Обелваме чесъна, домата, червената и зелена пиперка. Нарязваме ги на едри парчета с размер на хапки. Наръсваме със сол и пипер и напръскваме с малко зехтин. Внимателно разбъркваме с вилица.


















Междувременно приготвяме пилафа по следния начин: задушаваме лука със зехтина за няколко минути. Добавяме съставките за пилафа и разбъркваме. Варим на слаб огън и захлюпен съд.

Разбъркваме пилафа и зеленчуците. Сервираме горещо или топло като лек обяд.

Количеството е за 2 порции.

Пилаф с пилешки дроб (Ic Pilav)

















Необходими продукти:
  • 3/4 чаша ориз
  • 2 с.л масло
  • 1 глава лук, накълцана ситно
  • 100 гр. Пилешки дроб (или агнешки) нарязан на дребни парченца
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 2 с.л. стафиди
  • 1 чаша горещ пилешки или телешки бульон
  • ½ ч.л. канела
  • ½ ч.л. бахар
  • Сол и пипер


Украса:
  • 1 с.л. копър накълцан на дребно

Начин на приготвяне:
Разтапяме маслото в тиган. Задушаваме лука с маслото за 2-3 минути, разбърквайки. Добавяме дроба, ядките, стафидите и сотираме за още 3-4 минути. Поставяме в съда ориза, канелата, бахара, солта и пипера и бъркаме. Изливаме горещия бульон и захлюпваме. Намаляме котлона на слабо и варим докато изври водата. Оставяме за 5 минути преди сервиране, след което наръсваме с копъра и сервираме. Може да се използва като гарнитура с всички ястия от пиле или пуйка.

Мевлана Пилаф (Mevlana (Tekke) Pilavi)

















Необходими продукти:
  • ½ чаша ориз, измит и изцеден
  • 200 гр агнешко, нарязано на кубчета
  • 1 + 1 чаши гореша вода
  • 1 малка глава лук, нарязан на ситно
  • 2 с.л. масло
  • 7-8 кестена, изпечени във фурната и обелени (виж Chestnut Kebab)
  • 1 малък морков, нарязан на ивици по дължина
  • ¼ чаша нахут от консерва, изплакнат и изсушен
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 2 с.л. бадемови ядки, на резенчета
  • 1 с.л. стафиди
  • ½ с.л. захар
  • ½ с.л. канела
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Готвим агнешкото в собствен сос. Добавяме лука и задушаваме за 2-3 минути, след което доливаме 1 чаша гореща вода, и готвим на средно силен огън, докато остане съвсем малко вода и агнешкото омекне.

Добавяме морковите, кедровите ядки, и стафидите и разбъркваме на огъня за около 2 минути. Поставяме в тенджерата кестените, нахута, ориза, захарта, канелата, солта, пипера и втората чаша гореща вода и разбъркваме. Намаляме огъня на слабо, захлюпваме с капака и оставяме докато ориза абсорбира водата. Оставяме пилафа за 5 минути преди сервиране.

Количеството стига за 2 порции.

Пилаф от булгур с фиде и печен суджук. (Sehriyeli Bulgur Pilavi ve Sucuk Izgara)

















Необходими продукти:
  • ½ чаша булгур, едрозърнест, измит и изцеден
  • 1 чаша топла вода
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 средна глава лук, надробен на ситно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. пиперково пюре
  • Сол и пипер
  • 1 с.л. масло
  • ¼ чаша фиде (vermicelli noodles)

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука в зехтина на средно силен котлон, докато омекне. Добавяме съставките, с изключение на маслото и фидето и разбъркваме. Поставяме капака и и готвим на много слаб огън.

Междувременно, поставяме маслото и фидето в малък съд и запържваме на среден огън, докато фидето придобие светло кафяв цвят. Внимаваме да не пригори.

Проверяваме пилафа – когато булгура почне да завира и да образува дупки по края на тенджерата, добавяме запърженото фиде и разбъркваме. Похлюпваме и продължаваме да варим докато булгура е готов, т.е. докато всичката течност се изпари.  Оставяме пилафа за 5 минути.

През това време обелваме суджука, нарязваме го на две по дължината, и печем в предварително нагрят грил или скара за 3-4 минути от двете страни.

Поставяме „църнатия” суджук върху пилафа и сервираме с айран и доматена салата.

Гъбен пилаф на фурна (Guvecte Mantarli Pilav)















Необходими продукти:
  • ½ чаша ориз, измит и подсушен
  • 1 с.л. масло
  • 1 средна глава лук, накълцан
  • 7-8 средно големи гъби, почистени и нарязани на филийки
  • ½ ч.л. бахар
  • ½ ч.л. чер пипер
  • Сол
  • 1 чаша гореща вода
  • 2 с.л. копър, наситнен

За запичането:
  • 1 средно голям картоф, сварен, обелен и настърган
  • 1 жълтък (голям)
  • 1 с.л. мляко
  • Сол и пипер
Начин на приготвяне:

Задушаваме лука и гъбите в маслото за около 4-5 минути докато водата се изпари. Добавяме ориза, бахар, сол и пипер и разбъркваме. Добавяме топлата вода и похлюпваме с капак. Намаляме огъня и варим, докато ориза поеме водата. Добавяме нарязания копър и бъркаме.

Разделяме на 2 в отделни огнеупорни чинии и оставяме настрани.

За запичането – смесваме настъргания картоф, яйчения жълтък, млякото, солта и пипера. Покриваме пилафа със сместа. Слагаме съдовете във фурната на най-горното ниво и я нагласяме за запичане. Печем за около 10 мин, докато хване златна коричка .

Достатъчно за 2 порции.

Пилаф с патладжан (Patlıcanlı Pilav)

















Необходими продукти:

  • 1 патладжан (японски патладжан - продълговат тъмносин на цвят), измит
  • 1 чаша вода с 1 с.л. сол
  • ¼ чаша слънчогледово олио
  • 1 малка глава лук, накълцана
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • ½ чаша настърган домат
  • ¾ чаша дългозърнест ориз, измит и изцеден
  • 1 чаша гореща вода
  • 1 щипка захар
  • Сол и пипер
  • ¼ чаша копър, измит, подсушен и накълцан на ситно

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана на ивици по дължина. Нарязваме на парчета с размер на хапка, накисваме във вода подсолена с 1 с.л. сол за около 20 мин, след което го изстискваме с ръка и попиваме с хартиена кърпа.

Наливаме олиото в голям тиган и го загряваме. Когато се нагрее, изпържваме патладжана от двете страни докато придобие златист цвят. След изпържване попиваме излишната мазнина със салфетка. 

Междувременно задушаваме лука в зехтина. Добавяме настъргания домат, захарта, солта и пипера. Добавяме ориза и задушаваме за около 2-3 минути, разбърквайки. Наливаме горещата вода и разбъркваме. Намаляме огъня на много слабо и варим докато ориза поеме всичката вода. Оставяме да се охлади за 5 минути. Смесваме с патладжана и разбъркваме. Сервираме когато изстине до стайна температура с каквото и да е основно ястие.

Количеството е за 3-4 порции.

Егейски зеленчуков пилаф (Ege Usulu Sebzeli Pilav)

















Необходими продукти:

За пилафа:
  • ¾ чаша дългозърнест ориз
  • 1 чаша гореща вода или пилешки бульон
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • Щипка пипер

За зеленчуците:
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 малка глава лук, на фини резенчета
  • 1 малък патладжан, обелен, нарязан на кубчета и накиснат в солена вода за около 15 мин. след което изцеден и изстискан
  • 1 малка тиквичка, нарязана на малки парчета
  • ½ чаша кафеви гъби, измити и нарязани на филийки
  • ¼ чаша сушени домати, нарязани на хапки
  • ½ пиперка, на кубчета
  • 4 с.л. сушени стафиди, накиснати в гореща вода за 10 минути и изцедени
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка пипер
  • 1-2 скилидки чесън, накълцани на ситно.

За украсата:
  • Прясна мента (гьозум), наситнена
  • Пресен копър, наситнен
  • 1 ч.л. лимонова кора

Начин на приготвяне:

Измиваме ориза няколкократно с топла вода, след което наливаме гореща вода, така че да го покрие и оставяме за около 15 минути да се накисне и изцеждаме. Стапяме маслото в тенджера. Задушаваме ориза за 2-3 минути, разбърквайки. Доливаме 1 чаша гореща вода или пилешки бульон, добавяме сол и пипер. Намаляме огъня и варим докато ориза абсорбира всичката вода.

Сваляме тенджерата от огъня, отваряме капака, завиваме тенджерата с кърпа и отново захлюпваме за около 5 минути да се запари.

Вземаме голям тиган и задушаваме лука със сол и зехтин за около 1-2 минути. Добавяме останалите зеленчуци, освен чесъна. Задушаваме ги докато омекнат, на средно силен котлон, за около 8-10 минути. Добавяме чесъна преди да изключим котлона.

Внимателно разбъркваме зеленчуците в пилафа с вилица. Поставяме в съд за сервиране и наръсваме със свежата мента, копъра и лимоновата кора. Сервира се горещо или със стайна температура като лек обяд.

Истанбулски Пилаф (Istanbul Pilavi)

















Необходими продукти:

  • 1 пилешки гърди – около 150 гр. обезкостени, без кожа, нарязани на кубчета
  • ¼ чаша горещ пилешки бульон

  • 2 с.л. бадемови ядки, обелени и нарязани на клечки
  • 2 с.л. шан фъстък, накиснат в гореща вода за около 5 минути, след което подсушен и обелен

  • 1 щипка шафран, накиснат в 3 с.л. гореща вода
  • ¾ чаша дългозърнест ориз
  • 1 чаша горещ пилешки бульон
  • 2 с.л. масло
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Разтапяме 1 ч.л. масло в тенджера, добавяме пилешкото месо и задушаваме за 2-3 минути разбърквайки. Добавяме ¼ чаша пилешки бульон и варим докато почти не остане вода. Оставяме настрани.

Запичаме бадемите и шан фъстъка в отделна съдинка за около 2-3 минути.

Измиваме ориза няколко пъти с топла вода и го изцеждаме. Заливаме го с гореща вода и го оставяме за около 15 минути, след което отново изцеждаме. Стопяваме 2те супени лъжици масло и задушаваме ориза за 2-3 минути, разбърквайки го. Изливаме 1 чаша бульон и накиснатия във вода шафран. Овкусяваме със сол и пипер. Намаляме огъня и захлюпваме с капака. След 5 минути, добавяме полу-приготвеното пилешко, бадемите, и шан фъстъка и леко разбъркваме с вилица. Отново захлюпваме. Варим докато ориза поеме всичката вода.

Сваляме тенджерата от котлона, отхлюпваме капака, поставяме чиста кърпа върху тенджерата така че да я покрие и отново поставяме капака. Оставяме пилафа за около 5 минути да отлежи преди сервиране.

Количеството е за 2 порции.

Пилаф Езо Гелин (Ezo Gelin Pilavi)




Необходими продукти:
  • 1 чаша арпа фиде
  • 1 домат, измит и нарязан на ситно
  • ½ червена камба или пиперка, нарязана на ситно
  • 1 праз, нарязан ситно
  • 1 лук, на ситно
  • 2 с.л. масло
  • 2 чаши гореща вода
  • 1 с.л. сол
  • 1 щипка пипер

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука в маслото за 3-4 минути. Добавяме останалите съставки с изключение на водата и оставяме на среден огън за няколко минути, разбърквайки от време на време. Добавяме горещата вода, разбъркваме, и намаляваме огъня до слабо. Варим докато водата се изпари. Оставяме го да почине за 5 минути на котлона след като го изключим.

Пилаф от булгур (Bulgur Pilavi)


















Необходими продукти:

  • 1 чаша турски едрозърнест булгур, измит и изцеден
  • 2 чаши горещ пилешки бульон (или 2 чаши вода и 1 чаша бульон)
  • 1 средна глава лук, накълцана
  • 1 среден домат, нарязан на кубчета
  • 1 зелена пиперка нарязана на едри парчета
  • 2 стръка зелен лук, надробени
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол (ако използвате бульон намалете солта до половин лъжица)

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука с маслото в средно голям съд, Добавяме домата, зелената пиперка, зеления лук, солта и топлия пилешки бульон. Когато водата започне да завира, добавяме булгура и разбъркваме. Готвим на слаб огън като държим съда полу-покрит с капак. Разбъркаме периодично докато водата се изпари.

Сервираме пилафа с айран или таратор. Ястието е вкусно и здравословно, като може да го сервираме за обяд самостоятелно или като гарнитура към всякакви пилешки ястия.

Султански пилаф (Sultan Pilavi)


















Необходими продукти:

  • 1 среден патладжан, обелен и нарязан на хапки
  • 1 голям домат, обелен, с отстранени семена, нарязан на кубчета
  • ¼ чаша бланширани бадеми, на пръчици

За пилафа:
  • 1 чаша ориз
  • 2 чаши топла вода
  • 2 с.л. масло
  • Сол
  • пипер

За кюфтенцата:
  • 150 гр. Телешка кайма
  • 1 яйце
  • 1 с.л. галета
  • Сол
  • пипер

За пърженето
с.л. брашно
½ чаша слънчогледово олио

Украса:
  • сух риган

Начин на приготвяне:

Първо сваряваме ориза, след което поставяме капака на съда и го оставяме настрана.

Накисваме патладжана в подсолена вода за около 10 минути, за да извлечем горчивината и потъмняването му. Изстискваме патладжана с ръце и подсушаваме парченцата с кърпа. Овалваме ги в брашно и пържим в олиото докато започнат да стават равномерно златисти. Оставяме ги на хартиена кърпа, за да се поеме излишното олио.

Поставяме бадемите в съд и ги печем за няколко минути. Добавяме нарязаните на кубчета домати, след което готвим за около 5 минути на средно нагрят котлон. Оставяме ги настрана.

Смесваме с ръка продуктите за кюфтенцата: телешката кайма, яйцето, галетата, солта и пипера. Оформяме от сместа топчета с размер на лешник. Овалваме ги в брашно и ги пържим в олиото. Вадим ги от мазнината с решетъчна лъжица и ги оставяме върху хартиена кърпа да се попие излишното олио. Наръсваме ги с ригана и ги оставяме настрана.

Добавяме доматения сос с бадемите и пържените патладжани към пилафа. Смесваме добре и поставяме в съд за сервиране, като оставяме дупка по средата на ориза. Слагаме кюфтенцата в дупката и сервираме докато е още топло.