четвъртък, юни 17, 2010

Зелен боб със зехтин (Zeytinyagli Yesil Fasulye)


















Необходими продукти:
  • 500 гр. Зелен боб
  • 50 мл зехтин
  • 1 малка глава лук, накълцана
  • 1 скилидка чесън, накълцан
  • 1 с.л. захар
  • 2 домата, на кубчета
  • 1 ½ чаши вода
  • Сол

Начин на приготвяне:

Първо измиваме боба, изрязваме двата края на шушулките с нож. В голяма тенджера запържваме лука и зехтина за 3-4 минути. Добавяме боба, чесъна, солта, захарта, доматите и малко салца. Доливаме 1 чаша вода. Оставяме капака на половина отхлюпен и варим за 35-40 минути, като добавим още половин чаша вода някъде по средата на времето.

Оставяме да се охлади, преместваме в сид за сервиране и заливаме с останалия зехтин. Охлаждаме в хладилник. Ястието се сервира студено като гарнитура.

Праз със зехтин (Zeytinyagli Pirasa)


















Необходими продукти:

  • 1 връзка праз – измит и нарязан на късове.
  • 75 мл екстра върджин зехтин (използваме половината за приготвянето, а другата половина преди сервиране)
  • 2 с.л. ориз, измит
  • Сок от половин лимон
  • 1 чаша вода
  • 1 с.л. захар
  • сол

Начин на приготвяне:

Поставяме съставките с изключение на половината зехтин в средно голяма тенджера. Ако е нужно добавяме още вода. Захлюпваме на половина с капака и варим около 30 минути на среден огън. След като се приготви поставяме в съд за сервиране и наръсваме отгоре с останалия зехтин и оставяме да поизтине преди да сложим в хладилника. Сервира се студено.


Бакла със зехтин (Zeytinyagli Bakla)















Необходими продукти:
  • 400 гр бакла
  • 2 чаши вода с 2 с.л. лимонов сок
  • 1 малка глава лук, надробена
  • 75 мл. Екстра върджин зехтин
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. брашно
  • ¼ чаша пресен копър, надробен
  • сол

Начин на приготвяне:

Измиваме баклата. Изрязваме двата края с нож. Поставяме във водата с лимоновия сок, за да предотвратим потъмняването на баклата.

Запържваме лука с половината количество зехтин, в средно голяма тенджера. Поставяме баклата, 1 чаша от водата с лимона и останалите съставки в тенджерата. Ако е нужно, добавяме и втора чаша от водата. Готвим на слаб огън за 20 -25 минути с поставен капак. След като се приготви поставяме в подходящ за сервиране съд, наръсваме с останалото количество зехтин и гарнираме с втората половина от копъра. Преди да сложим в хладилника оставяме ястието да се охлади.

Ястието се консумира със сос от кисело мляко с чесън.


Пълнени пиперки приготвени със зехтин (Zeytinyagli Biber Dolmasi)



















Необходими продукти:
  • 5 средно големи пиперки
  • 2 и ¼ чаши вода
  • 1 чаша ориз, измит и изцеден
  • 4-5 зсредно големи лука, наситнени
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 1 ½  с.л. мента
  • ½  чаша зехтин, екстра върджин
  • 4 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука със зехтина за около 10 минути в средно голяма тенджера. След това добавяме ориза, захарта, солта, разбъркваме и захлюпваме. Готвим на много злаб огън докато ориза стане почти прозрачен. Тогава слагаме ядките, стафидите, ментата и чаша вода. Разбъркваме от време на време, докато готвим на слаб огън. Оставяме така докато водата се изпари, след което сваляме от огъня и оставяме настрани.

Междувременно изрязваме с малък нож горния край на чушките, но не изхвърляме изрязаното, тъй като ще го използваме да ги захлюпим след напълването. Във всеки случай внимателно отстраняваме семето останало вътре в чушката.

Пълним чушките с плънката използвайки супена лъжица. Слагаме обратно капачетата на чушките както е показано на снимката. Поставяме ги в средно голяма тенджера заедно с 1 ¼ вода, с която сме поляли пиперките. Захлюпваме с капак и готвим докато водата се изпари на средно силен огън. Сервираме пълнените чушки студени с прясно изтискан лимонов сок, след основното ястие.

Сушени патладжани пълнени с морски дарове (Deniz Mahsulleri Dolmasi)


















Необходими продукти:
  • 9-10 сухи или пресни малки патладжана

За плънката:
  • 50 гр каламари, нарязани на парчета
  • 50 гр дребни скариди
  • 50 гр миди, надробени
  • ½ чаша ориз, изплакнат и изцеден
  • 60 гр. Зехтин – екстра върджин
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. стафиди
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 1 с.л. суха мента

За гарниране:
  • 5 чери домата, нарязани на половинки

Начин на приготвяне:

Първо накисваме сухите патладжани в гореща вода за около половин час, след което изцеждаме. Междувременно запържваме лука със зехтина за 3-4 минути. Добавяме ориза и захарта и продължаваме да задушаваме за още 4-5 минути.

Изсипваме в съда стафидите, кедровите ядки, ментата и ¾ чапа вода. Бъркаме и готвим на слаб огън докато водата се изпари. След това изключваме котлона и прибавяме мидите, скаридите и каламарите. Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади.

Напълваме патладжана с пълнежа с помоща на чаена лъжичка. Поставяме половинка домат най-отгоре както е показано на снимката. Поставяме в средно голяма тенджера заедно с ¾ чаша вода. Захлюпваме и готвим на средно силен огън докато водата се изпари.

Сервираме патладжаните докато са топли. Възможно е да се сервира и студено с лимонов сок, след основното ястие.

Боб със зехтин (Kurufasulye Pilaki)















Необходими продукти:

  • 1 консерва едър боб, изцеден и изплакнат
  • 1 пиперка, нарязана на едри парчета
  • 2-3 зелени лука, надробени
  • 2-3 скилидки чесън, надробени
  • 1 голям домат, на кубчета
  • 75 мл зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол


Начин на приготвяне:

Поставяме всички съставки с изключение на боба в  тенджера, заедно с ½ чаша вода и варим за около 15 минути на среден огън под похлюпак. След това добавяме боба и една чаша гореща вода, отваряме капака на половина и варим още 10-12 минути. Оставяме да се хлади, наръсваме с малко лимонов сок и сервираме студено след основното ястие.

Лозови сърми със зехтин (Zeytinyagli Yaprak Sarmasi)


















Необходими продукти:


  • Около 400 гр. Лозови листа, измити едно по едно

За плънката: 
  • 1 чаша ориз, изплакнат и изцеден
  • 4 средно големи глави лук
  • ½ чаша зехтин студено пресован
  • 5 с.л. захар
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 1 с.л. стафиди
  • 1 с.л. сух джоджен
  • 1 чаша гореща вода
  • Сол

Начин на приготвяне:

Запържваме лука със зехтина за около 5 минути. Добавяме ориза и солта, разбъркваме и захлюпваме с капак. Готвим на слаб огън докато ориза започне да изглежда почти прозрачен. Тогава слагаме захарта, ядките, стафидите, ментата и чашата гореща вода. Оставяме на огъня, докато водата се изпари, като разбъркваме от време на време. След като водата се изпари, оставяме плънката настрани да изстине.

Напълваме голяма тенджера с вода и я оставяме за заври. Когато водата кипне слагаме в нея лозовите листа и ги варим за 2-3 минути. Изцеждаме и изрязваме дръжката на листото.

















Използваме матовата страна на листа като вътрешна страна в която ще завием плънката. За целта вземаме лист и загръщаме края на който е била дръжката, както е показано на снимката. След това с чаена лъжичка слагаме плънка върху листа.

















Първо загръщаме отгоре , а след това от двете страни 

















и накрая завиваме, за да се затвори


















Нареждаме всички сърми в съд, плътно една до друга, без да оставяме дупки помежду.





Наливаме в тенджерата 1 ½ чаша вода. Варим на слаб огън докато повечето вода се изпари. Оставяме малко вода на дъното, като тя ще се поеме, докато сърмичките се охлаждат.

След като сърмите се охладят сервираме в подходящ съд с лимонови резени върху тях. Съхраняваме в хладилник. 





Тиквички със зехтин (Zeytinyagli Kabak)


















Необходими продукти:
  • 2 средно големи тиквички
  • 1 голяма глава лук, нарязан на филии
  • 2 скилидки чесън, надробени
  • 1 малък картоф, надробен на средни парчета
  • 1 малък морков, надробен на едро
  • 1/3 чаша вода
  • 50 мл. Зехтин (половината количество за готвенето, половината при сервиране)
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ чаша пресен копър, накълцан на ситно (за гарнирането)

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука със зехтина за няколко минути, след което добавяме чесъна, картофите и моркова и оставяме на среден огън за около 5 минути.

Междувременно изрязваме двата края на тиквичките, обелваме кората и нарязваме на по 4 парчета по дължина. Така нарязаните парчета надробяваме на по-малки късове дълги по около 5 см. Слагаме тиквичките в съда, добавяме захарта, лимоновия сок и водата, похлюпваме с капак и готвим за около 15 минути.

Прехвърляме в чиния за сервиране, заливаме с останалия зехтин и наръсваме с надробения копър. Оставяме в хладилника да истине и сервираме студено.


Пълнен артишок със скариди (Karidesli Enginar Dolmasi)



Рецептата е от Егейския регион












Необходими продукти:
  • 4 артишока, обелени и почистени (виж Artichokes with Rice in Olive Oil)
  • ¼ чаша вода
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. захар
  • Сол

За пълнежа:
  • 150 гр. Средни скариди, замразени, почистени от обвивките и вените и предварително размразени
  • 10-12 пънчета от гъби – почистени и нарязани на половинки
  • 2 с.л. зехтин
  • ½ пиперка, нарязана на парченца
  • ½ чаша домат на кубчета (пресен или от консерва)
  • 1-2 скилидки чесън, накълцани

Начин на приготвяне:

Поставяме артишока в плитък съд. Добавяме водата, зехтина, захарта и солта. Затваряме с капак и поставяме на средно силен котлон докато артишока омекне.

Междувременно задушаваме пиперките със зехтина за 2-3 минути. Добавяме чесъна, домата и солта. Готвим на слаб огън в похлюпен съд за 8-10 минути. Тогава  добавяме и гъбите и оставяме за още 4-5 минути. Накрая слагаме в съда и скаридите, разбъркваме и изключваме котлона.

Поставяме сварения артишок в тава за фурна. Слагаме от пълнежа върху всеки от тях. Наръсваме с малко настъргана моцарела и слагаме тавата на средно положение в предварително нагрята до 200 градуса фурна. Печен докато сиренето се разтопи.

Количеството е за 4 порции.

Грах в зехтин (Zeytinyagli Bezelye)























Необходими продукти:
  • 350 гр грах, замразен
  • 1 малък картоф, нарязан на кубчета
  • 50 мл екстра върджин зехтин (половината за готвенето, половината за след това)
  • 1 скилидка чесън, накълцана на ситно
  • 1 малък морков, нарязан на кубчета
  • 2 зелени лука, надробени
  • ½ зелена пиперка
  • 2 с.л. смачкан домат
  • Пресен копър
  • 1 и ½ чаша топла вода
  • Сол, захар,

Начин на приготвяне:

Задушаваме ма среден огън чесъна, морковите, зеления лук и пиперките с половината количество зехтин, докато чесъна пусне аромата си. Когато това стане добавяме граха, картофите, малко захар, сол, смачканите домати и топлата вода. Похлюпване на половина и готвим докато заленчуците омекнат.

Когато ястието е готово, първо оставяме да се охлади, след което заливаме с останалия зехтин и наръсваме с прясно накълцан копър. Поставяме в подходящ за сервиране съд и сервираме блюдото на стайна температура или охладено, гарнирано с лимонови резенчета.

Лахмаджун (Lahmacun)



















Необходими продукти:

  • 5-10 плоски питки (арабски или тортили)
  • 500 гр. Постна телешка или агнешка кайма
  • 2 средно големи глави лук
  • 1 чаша магданоз
  • 1 с.л. пиперково пюре
  • 2 големи домата с отстранено семе
  • 1 ч.л. едър червен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

С миксер / робот надробяваме и смесваме всички продукти с изключение на каймата. Омесваме така получената смес с мляното месо и оставяме в хладилника за около час, а след това и 20 мин на стайна температура.

Нагласяме фурната на печене само от горе и си приготвяме 2 тави. Вземаме малко от сместа а плоска шпатула нож или подобен уред и я размазваме върху питката като тънък слой. Поставяме по две питки във всяка тава и печем за около 3-4 минути, като внимаваме да не пригорим питките.

Застиламе дъното на голяма тенджера с хартиена кърпа. Прегъваме така изпечените питки лахмаджун на половина и ги оставяме в похлюпената тенджера, за да се запазят горещи. Когато всички питки са изпечени, сервираме с подходяща салата (Side Salad for Kebabs) и айран.

ЗАБЕЛЕЖКА: 
Подправката „Сумак” се приготвя от плодовете на див храст, който расте по средиземноморието. Плодовете се сушат и стриват на пурпурно червен прах. Аромата им е плодово кисел. Най-често се използва с различни кебапи и се предпочита за придаване на киселина пред лимона.

вторник, юни 15, 2010

Кебап от патладжан (Patlican Kebap)





















Необходими продукти:
  • 2 продълговати патладжана измити и нарязани на парчета с дебелина 3 см.
  • 3-4 пиперки
  • 2-3 средно големи домата измити и нарязани на половинки
  • 4-5 скилидки чесън – необелени

За кюфтетата:
  • 300 гр. Средно едра телешка кайма
  • Сол и пипер

За гарниране:
  • Екстра върджин зехтин
  • Сирене моцарела – настъргано
  • Едър червен пипер
  • Сол и чер пипер

Начин на приготвяне:

Омесваме продуктите за кюфтетата. Оформяме на средно големи топки. Без да разбъркваме парчетата от патладжана, нанизваме на шишчета като редуваме парче патладжан с топче кайма. Печем на предварително нагрята скара заедно с пиперките и половинките домати и скилидките чесън. Въртим шишчетата, така че патладжана и каймата да се опекат равномерно от всички страни.


Сервиране на кебапа


















Нарязваме кюфтетата на малки парчета. Обелваме патладжана, скилидките чесън. Обелваме пиперките и доматите и отстраняваме семето, а доматите нарязваме на кубчета. Поръсваме със зехтин, червен пипер сол и черния пипер и разтърсваме. Най-накрая наръсваме с малко настъргано сирене. (picture).

















Завиваме от кебапа в питка пиде или в питка джоб.

Количеството стига за 2 порции