понеделник, август 02, 2010

Сезонна салата (MEVSIM SALATASI)



























Продукти:
  • 1 зелена пиперка
  • 1 средно голям домат
  • 3 пера зелен лук
  • 1 морков
  • 3 листа червено зеле
  • 6 листа салата
  • 1/4 връзка магданоз

Сос:
  • Сок от 1 лимон
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол на вкус

Измиваме съставките и ги подсушаваме. Междувременно в подходящ съд смесваме лимоновия сок, зехтина и солта и ги разбъркваме добре.

















Накълцваме на ситно зелето прехвърляме го в съдинката със соса и го смачкваме с ръка докато оцвети сместа в червено.

Нарязваме домата, лука, пиперката и салатата. Настъргваме моркова. Смесваме всичко със соса и разбъркваме.


Картофена салата (PATATES SALATASI)



















Продукти:
  • 4 големи картофа
  • 1 връзка магданоз
  • 2 листа червено зеле
  • 1 малка глава лук
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 средно голяма краставица
  • 1 ч.л. сумак
  • 1 ч.л. босилек
  • Сок от 1 лимон
  • 3 ч.л. зехтин
  • Сол и пипер.

Измиваме картофите и ги сваряваме до омекване. Междувременно нарязваме лука на тънки шайби, надробяваме магданоза, зелето и пресния лук. Когато картофите изстинат, ги обелваме и нарязваме на кубчета. Смесваме всички съставки и сме готови с мезето.


Друг вариант на картофената салата, който също е много добър е към класическите съставки от картофи, лук, магданоз, лимонов сок и зехтин, да се добави надробени на кубчета домати и средно лют червен пипер (в Турция  използват т.нар "Пул Бибер", който не е толкова лют колкото българския и самия пипер не са стрити сушени люти чушлета, а е по скоро влажен и доколкото минал процес на лека ферментация, което му придава коренно различен вкус)

Късър (KISIR)





















Продукти:

  • 1 и 1/2 чаши булгур (средно едър  - салатет булгур)
  • 1 чаша гореща вода
  • 1 ч.л. пиперково пюре
  • 2 ч.л. доматено пюре
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка зелен лук
  • 10 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сироп от нар
  • 1/2 чаша зехтин
  • Сок от 2 лимона
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • Сол на вкис
















Заливаме булгура с горещата вода и похлюваме съда. Оставяме го за известно време да абсорбира водата. Междувременно надробяваме зеления лук и магданоза. Когато сме готови, вземаме булгура, добавяме доматеното и пиперковото пюре, наровия оцет, лимоновия сок, зехтина, черния пипер и солта. Смесваме добре и тогава добавяме надробения лук, магданоза и чесъна. Разбъркваме отново и е готово за консумация.

Лучена салата (SOĞAN SALATASI)


















Продукти:

  • 3 големи глави стар лук
  • 1/2 с.л. сол
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1 ч.л. сумак
  • 1/2 ч.л. смлян лют пипер
  • Сок от 1 лимон
  • Сол на вкус

Надробяваме магданоза. Нарязваме лука на фини полумесеци и го натриваме с 1/2 лъжица сол докато си пусне сока, след което го измиваме и изцеждаме. В голяма купа смесваме лука с магданоза и останалите подправки. Овкусяваме с лимоновия сок и е готово за консумация.

Салата от леща (YEŞİL MERCİMEK SALATASI)




















Продукти:
  • 1 чаша сурова зелена леща
  • 1/2 чаша ориз
  • 1 голяма глава лук
  • 1 връзка зелен лук (надробен)
  • 1 морков (настърган)
  • 2-3 с.л. накълцан свеж копър
  • 3-4 с.л. надробен свеж джоджен
  • 1/2 с.л. сумак
  • 4 с.л. зехтин
  • Сок от 1 лимон
  • 1/2 ч.л. чер пипер
  • Сол

Сваряваме лещата на среден огън изцеждаме я от водата и оставяме настрани. Поставяме ориза в средно голям съд, заливаме го с 3.4 чаша вряща вода, похлюпваме го и го варим на слаб огън. Когато е готов, смесваме ориза с лещата в подходяща съдина.

Междувременно нарязваме лука на тънки филийки / полумесеци и го сотираме за десетина минути в зехтина на среден оръг, след което добавяме настъргания морков и задушаваме за още 10 минути. Когато са готови смесваме ги с лещата и ориза.

Освен тях добавяме, зеления лук, ментата и/или копъра, сумака, лимоновия сок, черния пипери солта и разбъркваме.

Салата тиквички с кисело мляко (YOĞURTLU KABAK SALATASI)



















Продукти
  • 6 тиквички
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 и 1/2 чаши кисело мляко
  • 1/2 чаша фино смлян орех
  • Сол

Измиваме и подсушаваме тиквичките. Настъргваме ги без да ги белим, след което ги готвим със зехтина докато поемат собствения си сос, бъркайки от време на време. Оставяме ги да изстинат.

Междувременно обелваме и смачкваме чесъна, след което го смесваме с киселото мляко и солта и разбъркваме до постигане на хомогенна смес. Добавяме тиквичките и орехите, разбъркваме отново и поднасяме в подходяща салатиера.

Таратор (Джаджък / CACIK)



















Джаджък е същата студена супа или салата като нашенския таратор или гръцкото "дзадзики", като разликите са най-вече в гъстотата на млякото. Турците обикновено използват неразредено кисело мляко, което освен ако не е особено гъсто и има нужда от допълнителна вода, за да се разреди, след разбиване добива консистенцията на по-редичко "цедено" кисело мляко. В другите 2 крайности стоят българския таратор, който се приготвя с повечко вода и има гъстотата на айран, и гръцкото дзадзики, което пък има гъстотата на българската "млечна" или тракийска салата.

Продукти:

  • 1 и 1/2 чаши кисело мляко
  • 3 краставици
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. сух джоджен
  • Сол

Смесваме киселото мляко, чесъна и солта и разбиваме добре. При нужда, според гъстотата на млякото добавяме допълнително малко вода. Обелваме краставицата и я нарязваме на кубчета. Прибавяме я към киселото мляко заедно с джоджена и разбъркваме.

После процедурата е ясна - сервираме в чинийка, купичка или в халба за бира. Сърбаме живителната смес с удоволствие, като внимаваме за бройката на мастичките.

Забележка: Гръцкия  вариант на таратора се приготвя с цедено кисело мляко, дробена краставица, чесън и заливка от малко зехтин, обикновено без допълнителни подправки като копър или джоджен

Салата с патладжан (PATLICAN SALATASI)




















Продукти:
  • 4 малки патладжана
  • 2 червени пиперки
  • 1 червен лук (нарязан на фини филийки)
  • 1 домата (на кубчета)
  • 1 връзка магданоз
  • 3 с.л. пресен гьозум (мента)
  • 1 краставица (на кубчета)
  • 3 с.л. зехтин - екстра върджин
  • Сок от 1 лемон
  • Сол

Надупчваме патладжана с вилица и печем заедно с пиперките, докато омекнат. Вадим ги от фурната и ги оставяме да се охладят, след което обелваме от коричките, а патладжана оставяме за 20 мин да се отцеди от соковете. Накълцваме патладжана и пиперката. Поставяме всички продукти в подходящ за размесване съд и ги разбъркваме леко. Овкусяваме със зехтина и солта.
Салта от червено зеле (MOR LAHANA SALATASI)






















Продукти:
  • 1/2 червено зеле, нарязано ситно
  • Сок от 1 леммон
  • Сол
  • 2 с.л. екстра върджин зехтин

Зелето се смесва с лимоновия сок и солта и се намачква добре. След поставяне в салатиера се овкусява със зехтина.

Салата с макарони (MAKARNA SALATASI)






















Продукти:
  • 220 гр. Паста (произволен вид)
  • 1/2 чаша замразена царевица
  • 1/2 чаша замразен грах
  • 3 с.л. майонеза
  • 3 с.л. пълномаслено кисело мляко
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 чаша кисели краставички (надробени)
  • 1 връзка зелен лук (надробен)
  • 5 скилидки чесън (смачкани)
  • Сок от 1 лимон
  • 3 с.л. олио
  • сол

Сваряваме пастата и оставяме да се охлади. Поставяме я в голям съд подходящ за разбъркване, добавяме останалите продукти и смесваме добре. Внимаваме с ракийката :)

Салата от печен патладжан (SÖĞÜRME)



























Ястието се сервира студено или топло като самостоятелно блюдо или като гарнитура за месо.

Продукти:
  • 2 големи патладжана
  • 1 голяма глава лук надробена
  • 1 свежа зелена пиперка
  • 4 домата (обелени и нарязани на кубчета
  • 1/2 с.л. доматено пюре
  • 4 с.л. зехтин
  • Сол

Надупчваме патладжаните с вилица и ги печем докато омекнат, след което ги оставяме да изстинат, обелваме кората им и ги оставяме да се отцедат за около 20 мин от течността, която пускат. Нарязваме ги на ситно.

В голям тиган нагряваме зехтин до средна температура. Добавяме лука, надробената пиперка и ги задушаваме за около 10 мин. След това добавяме и доматите и доматеното пюре, и готвим сместа за още 10 мин. Накрая добавяме патладжана и разбъркваме. Намаляме котлона на слабо и оставяме да къкри за 10 мин. След изгасяне на огъня, посоляваме и разбъркваме.
























неделя, август 01, 2010

Пържен бюрек (баница) с кайма и ориз (SERIMSEK)




















Продукти:

  • 2 чаши бяло брашно
  • 3/4 чаша топла вода
  • 1 ч.л. мехлепи*
  • 1 ч.л. мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар кристална

За пълнежа:
  • 1/2 чаша ориз
  • 3/4 чаша кипяща вода
  • 225 гр телешка кайма
  • 1 голяма глава лук (надробен ситно)
  • 1/2 ч.л.  Черен пипер
  • Сол
  • 1 чаша зехтин или друга мазнина за пърженето


Сваряваме ориза в кипящата вода на слаб огън. В средно голям тиган запържваме телешката кайма с 2 с.л.  Олио на средно силен огън. Когато каймата е готова прибавяме лука и ги оставяме на огъня за още около 5 минути.  Гасим котлона, добавяме солта и черния пипер и смесваме и разбъркваме с ориза.

Междувременно смесваме всички съставки за тестото в голям съд, добавяме вода и месим с ръце докато получим меко тесто. Завиваме съдината и оставяме да втаса докато тестото удвои обема си (за около 2 часа).













След като втаса отново вземаме тестото и месим  докато не останат въздушни мехури. Разделяме тестото на 4 равни по големина топки. Приготвяме си малко брашно в отделен съд и набрашняваме тестените топки. Наръсваме с брашно подходяща за точене плоска повръхност и точим тестото на максимално тънки кори, като продължаваме да ръсим с брашно при необходимост, за да не залепва. Продължаваме да разточваме,  докато получим кора с диаметър около 40 см.













Използвайки половината смес за пълнежа, я разделяме и поставяме части от нея върху кората както е показано на снимката. Разточваме втора кора докато достигне размера на първата и покриваме с нея плънката.













Режем корите с обикновен нож или нож за паста, около плънката, след което повтаряме описаните стъпки с третата и четвъртата топка тесто.












Когато подготвим всичките банички, нагряваме мазнината в подходящ тиган и ги пържим на силен огън, като ги обръщаме от време на време. Сваляме го от огъня и ги оставяме върху хартиена кърпа да отцедим излишната мазнина.






ЗАБЕЛЕЖКА: Махлепи е зародиш изваден от костилката на дребен вид череши, които се култивират заради подправката. Зародишите се продават цели, изсушени, за това преди да се използват се смилат на прах. Подправката има силен аромат, за това се използва пестеливо. Чудесно се комбинира с мастиха, ванилия или канела. Освен в гръцката кухня, махлепи се използва за ароматизиране на десерти и хлябове от турската, египетската, арменската и други кухни от Близкия Изток.

Печен патладжан с кайма и кисело мляко (ALİ NAZİK)























Продукти:

  • 2 патладжана
  • 2 с.л. олио
  • 1 лук (надробен)
  • 225 гр телешка кайма
  • 1 чаша кисело мляко
  • 2 скилидки чесън (смачкани)
  • 1/4 връзка магданоз (надробен)
  • Черен пипер и сол

За заливката
  • 1 чаша кисело мляко
  • 2 скилидки чесън смачкан
  • Сол

Надупчваме патладжана с вилица и го печем до омекване, след което оставяме да се охлади. Обелваме кората и  оставяме месото на патладжана в цедка за около 20 мин да се изцеди от сока, след което го нарязваме на фини парчета.

В средно голям тиган, запържваме каймата с 2 с.л. олио на средно силен огън. Когато телешкото започне да омеква добавяме лука и оставяме за още около 5 минути, след което  гасим котлона и добавяме и черния пипер и солта. Междувременно в подходящ съд смесваме киселото мляко, чесъна и солта и разбъркваме докато стане равномерна смес.

Сервираме като в подходящ съд, първо сипваме патладжана, добавяме върху него запържената кайма и заливаме с киселото мляко. Украсяваме с накълцания магданоз.

За 4 порции.



Ислим Кебап (İSLİM KEBABI)

Ислим Кебап (İSLİM KEBABI) / Кюфтета увити в патладжан




















Продукти :

  • 4 малки патладжана
  • 3 домата
  • 2 зелени пиперки
  • 1 чаша олио
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 чаша вряла вода

За кюфтетата:
  • 450 гр. Кайма (агнешка или друга)
  • 1 с.л. лук на прах или половин глава лук ситно нарязана
  • 1 ч.л. чесън на прай или 4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч.л. сода бикарбонат
  • Сол











За приготвянето на кюфтетата, поставяме каймата и останалите съставки в голям съд и месим с ръка докато се получи хомогенна смес. След като омесим добре, покриваме съдината със стреч фолио и оставяме да  зрее в хладилник за около 4-5 часа. Малко преди да я използваме я омесваме още веднъж, след което разделяме смедта на 18 равни части и оформяме малки кюфтенца. Запичаме ги леко на силна скара или грил.











Междувременно измиваме патладжаните и ги подсушаваме. Обелваме ги от двете страни на ивици и ги нарязваме на филии по дължина, както е показано на снимката. Нагряваме олиото в подходящ тиган и пържим патладжана като обръщаме филиите от време на време. Когато патладжана е готов отцеждаме на хартиена кърпа от излишната мазнина. (Друг вариант на приготване е филийките патладжан се намажат с мазнина и се запекат на скарата докато омекнат и придобият златисто кафяв цвят.)













Измиваме доматите и пиперките и ги нарязваме на филии. След като кюфтетата и патладжана изстинат започваме да увиваме кюфтетата с патладжан както е показано.













Върху така увитото кюфте, поставяме резенче домат и парче пиперка и ги закрепваме с клечка за зъби. След като сме готови, поставяме всички кюфтета в тава за печене. Смесваме доматеното пюре с чашата вряла вода и разбъркваме. Изливаме сместа в тавата. Печем в предварително нагрята до 230 градуса фурна, докато доматите омекнат.

За 4 до 6 порции.