събота, октомври 30, 2010

Скариди на фурна (Firinda Karides)

clip_image001

Необходими продукти:

  • 250 гр скариди, сварени, почистени от черупката и вената
  • 1 с.л масло
  • 1 средно голяма глава лук, нарязан
  • 1 пиперка, накълцана на кубчета
  • 2 скилидки чесън, надробени
  • 1 голям домат, на кубчета
  • Едър червен пипер
  • Сол, черен пипер
  • 1 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука с маслото и солта за 3-4 минути. Добавяме пиперката, и готвим още 3-4 минути на среден огън. Следва чесъна, а когато започне да пуска аромата си смесваме с кубчетата домати и скаридите. Готвим докато доматите поомекнат.

След като доматите омекнат прехвърляме смета в гювее, овкусяваме с червения и черния пипер и наръсваме със зехтина. Запичаме във фурна за 5-6 минути и серираме докато е горещо.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2008/06/oven-shrimp.php>

Зелен боб с орехи (Malohta, Black Sea region)

clip_image001

Необходими продукти:

  • 200 гр зелен боб измит и подрязан в краищата
  • 2-3 с.л лимонов сок
  • 1 с.л зехтин
  • 1/3 чаша орехи, смлени
  • 1 скилидка чесън, смачкана със сол
  • 1/2 ч.л червен пипер, едър
  • 1 щипка кориандър
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Разрязваме шушулките на по 2 или 3 парчета, в зависимост от това колко са дълги и ги сваряваме в подсолена вода докато омекнат. Изцеждаме ги, заливаме със сместа от лимоновия сок и зехтина и разбъркваме.

Междувременно размесваме орехите с чесъна, червения пипер, кориандъра, солта и черния пипер. Разбъркваме с боба и оставяме да престои в хладилника поне 4 часа преди сервиране да поеме.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2008/07/green-beans-with-walnuts.php>

Пастет от спанак (Ispanak Ezme)

clip_image001

Необходими продукти:

  • 100 гр спанак - предварително измит, подсушен и пасиран
  • 1/4 чаша орехи, едро смляни
  • 1-2 скилидки чесън, смачкани със сол
  • 2/3 чаши кисело мляко
  • 1.2 ч.л. Едър червен пипер
  • Сол и черен пипер

За украса:

  • 1 средно голяма глава лук, нарязана и запържена в 1 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне:

Смесваме съставките в купа и прехвърляме сместа в подходящ за сервиране съд. Поръсваме с лука и сервираме с препечени филийки.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2008/12/spinach-dip.php>

сряда, октомври 27, 2010

Пастет от моркови и маслини (Havuclu Zeytinli Mucver)

 

clip_image001

Необходими продукти:

  • 1 средно голяма тиквичка, настъргана
  • 1 средно голям морков, обелен и настърган
  • 2 прясни стръка зелен лук, надробен
  • 1/2 чаша магданоз, надробен
  • 1/2 чаша пресен копър, надробен
  • 3 с.л. Брашно
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце
  • 8-10 черни маслини без семки
  • 1/2 чаша олио за пърженето

Изтискваме с ръка настърганите тиквички и морков, докато си пуснат водата. Добавяме съставките с изключение на маслините, като слагаме яйцето последно, тъй като разводнява сместа и разбъркваме с дървена лъжица.

Слагаме окол 1 пръст олио в тигана и когато се загрее, вземаме от сместа бука околкото я лъжица, слагаме масина в средата и овалваме, за да се получи топче, след което пържим до златисто. Когато се изпържат поставяме парченцата върху хартиена салфетка, за да се попие излишната мазнина.

Сервираме докато е още топло, залято със сос от кисело мляко и чесън

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2008/12/carrot-pate-with-black-olives.php>

Турски сос от нахут (Nohut Ezmesi)

clip_image001

Необходими продукти:

  • 1 консерва нахут ( 540 мл) изплакнат и обелен от шлюпките
  • 1/4 чаша зехтин
  • 2 и 1.2 с.л. Лимонов сок
  • 3.4 ч.л. Канела
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 3 с.л. Кедрови ядки, леко запечени
  • 2 с.л. Стафиди, накиснати предварително във вода за около 20 мин. И подсушени

Смесваме нахута, зехтина, лимоновия сок, канелата, солта и разбиваме с пасатор, докато получим гладка консистенция. Добавяме кедровите ядки, стафидите, разбъркваме ги и посипваме крема с тях. Аранжираме в подходяща чиния и сервираме.

*Ястието се сервира като разядка със малки препечени филийки.

** За да се обели от кожите, нахута се накисва във вода за около 5-10 мин, след което внимателно се разтрива с ръка, докато все още е във водата.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2008/12/turkish-chickpea-dip.php>

Домати пълнени с патладжан (Patlıcanlı Domates Dolması)*

clip_image001
Необходими продукти:
  • 4 големи домата
За пълнежа:
  • 1 глава лук, нарязана на фини шайби
  • 1 скилидка чесън, наситнена
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1 патладжан, обелен, надробен на кубчета, и изкиснат в солена вода за около 15 минути
  • 2 с.л. Магданоз, надробен
  • 1 с.л. Босилек, надробен
  • 1/3 чаша сирене фета (дунавия) на кубчета
  • 1/2 филия сух хляб без кората
  • 1 яйце разбито
  • 1/2 ч.л. Риган
  • 1/2 ч.л. Едър червен пипер
  • Сол
  • Пипер
Изрязваме калпачетата на доматите с малък нож и изрязваме вътрешността им с лъжичка, след което я наситняваме и заделяме настрани.
Задушаваме лука със зехтина, прибавяме чесъна и като започне да ухае сипваме в съда доматения сос и патладжана. Задушаваме за още около 10 минути на среден огън и изключваме. Добавяме останалите съставки и разбъркваме. Поставяме пълнежа в издълбаните вече домати.
Загряваме фурната до 200 градуса и печем пълнените домати в намазнена тава за около 30 минути.
Чудесно предястие :)
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/05/stuffed-tomato-with-eggplant.php>

Пържени зеленчуци в доматен сос (Çığırtma)*

clip_image001
Необходими продукти:
  • 1 средно голям патладжан, нарязан на филии
  • 1 ч.л. Сол + 2 чаши вода
  • 1/2 чаша олио
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1 зелена пиперка, почистена от семето и надробена на едро
  • 1 червена пиперка, също почистена и надробена
  • 1 голям лук, нарязан на шайби
  • 4-5 големи гъби, надробени
За соса:
  • 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 скилидки чесън, накълцан
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1 ч.л. Оцет
  • 1 щипка захар
  • Сол и пипер
Накисваме патладжана в солена вода за 20тина минути, изцеждаме и попиваме с хартиена кърпа.
Задушаваме лука и пиперките за около 10 минути в тиган. Добавяме гъбите за още около 5 минути и като внимаваме да не припържим и сваляме от огъня.
Междувременно, оставяме съставките за соса в подходящ съд и ги слагаме на огъня да къкрят за околo 15-тина минути.
Пържим патладжана от двете страни, докато добие златист цвят, след което го поставяме на хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина. Поставяме го върху останалите зеленчуци и заливаме с доматения сос. Готвим за още десетина минути на умерена температура, изключваме огъня и оставяме ястието да се охлади.
Поставяме внимателно в чиния за сервиране и наръсваме със ситно накълцан магданоз. Сервираме на стайна температура или охладено.
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/07/fried-vegetables-in-tomato-sauce.php>

Печени червени пиперки с чесън (Sarimsakli Kozlenmis Kirmizi Biber)

clip_image001

Необходими продукти:

  • 2-3 червени пиперки

За соса:

  • 2-3 скилидки чесън смачкани със сол
  • 1 с.л. Ябълков оцет
  • 4 с.л. Зехтин

Изрязваме дръжките на пиперките, а самите пиперки разрязваме на 2 половини и почистваме от семето. Включваме фурната да пече само отготе и я нагряваме. Поставяме половинките пиперки с външната страна нагоре и печем за около 15 минути, след което задушаваме в найлонова торба за няколко минути и почистваме от кожата.

Нарязваме пиперките на големи парченца и аранжираме в блюдо за сервиране. Разбъркваме съставките за соса и заливаме пипера. Наръсваме с фино накълцан магданоз.

Сервира се с риба, месо, пиле, паста като предястие или салата.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/07/roasted-red-peppers-with-garlic.php>

понеделник, октомври 25, 2010

Пържен патладжан и картофи в сос (Soslu Patlican Patates Kizartmasi)

 

clip_image001

Необходими продукти:

- 1 голям патладжан

- 2 средно големи картофа, обелени и нарязани на филии

- 2 чаши вода и 1 с.л. сол

- ½ чаша слънчогледово олио

За доматения сос:

  • 3 скилидки чесън, надробени
  • 1 с.л. студено пресован зехтин
  • 1 чаша домати на кубчета
  • 2 пълни лъжици смлени домати
  • Сол

Млечен сос:

  • ½ чаша кисело мляко
  • 1-2 скилидки чесън смачкан със сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана на надлъжни ивици и нарязваме на големи късове. Накисваме парчетата в подсолена вода за около 20 мин.

Междувременно смесваме съставките за доматения сос в малка купа и готвим на среден огън за около 10 мин, като внимаваме да не загори.

Нагряваме олиото в тиган и пържим картофените резени от двете страни докато придобият златист цвят. Оставяме ги върху хартиена кърпа да се изцедят от излишната мазнина. Изстискваме патладжана с ръка и го подсушаваме. Пържим добре до златисто и също го оставяме да се попие мазнината.

Поставяме картофите в чиния за сервиране и ги заливаме с половината доматен сос. Върху тях поставяме парчетата патладжан и дозаливаме с остатъка от доматения сос. Поставяме соса от кисело мляко в средата на блюдото. Сервираме на стайна температура или охладено като предястие.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/09/fried-eggplant-in-sauce.php>

Турски сос (разядка) от червени пиперки (Kırmızı Biber Ezmesi)

 

clip_image001

Необходими продукти:

  • 1 червена пиперка, печена, обелена и надробена на ситно
  • ½ чаша кисело мляко
  • ¾ с.л. паприка
  • ¼ с.л. люто пиперково пюре
  • 1-2 скилидки чесън смачкани със сол
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол
  • 1 с.л. орехи натрошени.

Начин на приготвяне:

Смесваме всички съставки в купа, наръсваме с трошените орехи и сервираме с пиде или филийки хляб.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/12/turkish-red-pepper-dip.php>

Пържени зелени пиперки с доматен сос (Domates Soslu Biber Kızartması)

 

clip_image001

Необходими продукти:

- 4 пиперки

- ½ чаша олио

За соса:

- 2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета

- 2-3 скилидки чесън, накълцан на ситно

- 50 мл. Зехтин

- ½ с.л. счукан черен пипер

- сол

Начин на приготвяне:

Нагряваме олиото в средно голям тиган и пържим пиперките от всички страни, докато придобият златист цвят. След изпържване оставяме на хартиена кърпа да се изцедят и охладят. Обелваме пипера от ципите и почистваме от семето.

Смесваме продуктите за доматения сос в подходящ съд и готвим за около 10 мин на средно силен огън, като внимаваме да не загори. Поставяме пиперките в чиния за сервиране, заливаме ги с доматения сос и оставяме в хладилника. Сервираме на стайна температура или охладени.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/12/fried-green-pepper-with-tomato-sauce.php>

Турски бюрек с пастърма (Paçanga Böreği)

clip_image001

Необходими продукти

- 4 кори за баница

За пълнежа:

- 150 гр. Пастърма – нарязана на филийки, (предварително премахваме пастата с която е била кайзерована пастърмата), накъсана на средно големи парченца

- 1 с.л. масло

- 1 среден домат, обелен, с премахнати семена и нарязан на малки кубчета

- ¼ чаша кашкавал или моцарела, настъргани

- сол и пипер

За глазурата:

- жълтък от 1 яйце

Начин на приготвяне:

Запържваме пастърмата с домата и маслото на слаб до среден огън за около 3 мин. Подправяме със солта и пипера.

Поставяме 2 кори една върху друга на плота. Срязваме корите на 3 ленти по дължина. Поставяме малко от плънката в долния край на лентата, и наръсваме с малко сирене. Първо загръщаме краищата на кората навътре, а след това я навиваме. Навлажняваме отворения край във вода и го затваряме. (виж снимката)

Поставяме пергамент (хартия за печене) на дъното на тавата и поставяме ролките бьорек с отворения край надолу. Намазваме с яйце.

Нагряваме фурната до около 200 градуса и печем 15 до 18 минути токато бьорека се зачерви.

По желание, бьорека може да се изпържи на средно силен огън. Готовия бьорек поставяме на хартиена кърпа да се отцеди от излишната мазнина.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/12/turkish-pastrami-borek.php>

Шакшука (Saksuka)

 

clip_image001

Необходими продукти: -

- 1 средно голям патладжан - обелен и нарязан на кубчета

- 1 голям картоф, обелен и нарязан на кубчета

- 1 пиперка, нарязана на средно големи парчета

- ½ чаша слънчогледово олио

- 1 + 2 с.л. зехтин (студено пресован)

- 2 скилидки чесън, смачкани със сол

- 3 средно големи домата, обелени и нарязани на кубчета.

Украса: ¼ чаша магданоз, накълцан

Накисваме патладжана в солена вода за около 20 мин, след което го изцеждаме и подсушаваме с хартиена кърпа. Изсипваме половината чаша слънчогледово олио в тиган, загряваме го и изпържваме картофа, пиперката и патладжана, след което ги поставяме на хартиена салфетка, за да се попие излишното олио.

Междувременно запържваме смачкания чесън с една лъжица зехтин, на среден огън, докато аромата, започне да излиза. Изливаме доматите при чесъна и готвим за около 10 мин на среден огън. Добавяме пържените зеленчуци и задушаваме за още 2-3 минути.

Поставяме „шакшуката” в чиния за сервиране. Изливаме останалия зехтин (около 2 лъжици) върху ястието и наръсваме с пресен магданоз. Сервираме на стайна температура или охладено.

Към ястието може да се прибави и млечен чеснов сос.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2010/04/shakshuka.php>

Печени зелени пиперки с млечен сос (Yogurtlu Biber Kizartmasi)

 

clip_image001

Необходими продукти:

  • 4 зелени пиперки
  • ½ чаша олио

За млечния сос:

- 1 чаша кисело мляко

- 2 – 3 скилидки чесън смачкани с щипка сол

Начин на приготвяне:

Поставяме олиото в средно голям тиган и загряваме. Пържим пиперките от двете страни докато придобият златисто кафяв цвят. След като пиперките са готови, ги оставяме да се охладят върху хартиена салфетка и когато това стане възможно ги обелваме от кожата и почистваме от семето.

Поставяме така приготвените пиперки в подходящо за сервиране блюдо и заливаме с млечния сос. Сервира се на стайна температура или охладено в хладилник, като предястие.

Pasted from <http://english.turkishcookbook.com/2010/05/fried-green-pepper-with-yogurt-sauce.html>