четвъртък, февруари 09, 2012

Лазаня със спанак




Продукти

  • 450 гр. Пресен спанак
  • 1 с.л. зехтин
  • ½ чаша надробен лук
  • ½ чаша моркови (настъргани или надробени)
  • ½ чаша гъби нарязани на филийки
  • 2 чаши сирене рикота
  • 1 ч.л риган
  • Сол
  • 1 ч.л пипер
  • 2 чаши сос Алфредо или бешамел
  • 230 гр кори за лазаня (около половин пакет)
  • 1 чаша моцарела, настъргана



Приготвяне
Задушаваме лука морковите и гъбите в нагрятата мазнина за около 5 минути докато лука омекне. Междуврменно приготвяме спанака като ако е пресен го измиваме и подсушаваме, по желание отстраняваме стеблата и нарязваме.

Смесваме зеленчуците, спанака и рикотата, добавяме ригана и малко сол и пипер и оставяме настрани.
Разстиламе половин чаша от соса на дъното на тавата и го застиламе с корите. Върху тях покриваме с около 1/3 от спаначената смес. Добавяме половин чаша сос и нов ред кори. Редуваме като завършваме с кори покрити с остатъка от соса. Наръсваме с моцарела.
Завиваме с алуминиево фолио и печем около 50 минути в нагрята предварително до 350 градуса фурна. Изключваме фурната и оставяме лазанята вътре за още около 15 мин докато се запече. Охлаждаме леко и сервираме.

неделя, февруари 05, 2012

Ребърца на скара



Необходими продукти:

1 до 1.5 кг. свински гърди / ребърца

За маринатата:
2 с.л. пчелен мед
2-3 с.л. доматено пюре
1 с.л. соев сос
4-5 скилидки чесън, счукани със сол
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
олио или зехтин на око

Приготвяне:
Подбираме необходимото ни количество свински гърди (около 1 - 1.5 кг) и предварително ги нарязваме по ребрата.

Разтапяме пчелният мед и след като се втечни към него прибавяме доматеното пюре и подправките. Разбъркваме добре. По желание към сместа можем да добавим радващо небцето количество бърбън. Ако няма да печем на дървени въглища, малко течен пушек добавя прекрасна нотка на опушено.

Заливаме ребърцата с маринатата, овалваме ги добре и оставяме да отлежат няколко часа.

Печем на добре загрята скара като от време на време обръщаме и заливаме или мажем с останалата марината.

Консумираме по показаният начин, а ако някой изпържи картофки ... още по-добре :)