Продукти за 8 порции:
- · 800 гр паста – макарони, зити или пене
- · 450 гр моцарела нарязано на ситни кубчета
- · 200 гр прясно настърган пермезан
- · 400 гр пресни порчини или 400 гр пресни култивирани гъби плюс 25 гр сухи порчини
- · 100 мл зетхтин
- · 1 лук, ситно надробен
- · 1 скилидка чесън, на ситно
- · 500 гр пилешки дробчета и сърца
- · 1 малка чаша бяло вино
- · 1 кг зрели домати обелени и без семе
- · 1 шепа пресен босилек
- · Сол и прясно смлян черен пипер.
За соса, накисваме сухите гъби в топла вода за около 30 мин и ги изцеждаме. Загряваме мазнината в голям тиган и запържваме лука и чесъна до омекване. Добавяме пилешкия дроб и сърца и готвим на среден огън за около 15 ,мин, като разбъркваме от време на време. Добавяме гъбите и задушаваме за няколко минути, след което прибавяме виното и варим докато леко се редуцира. Следват доматите и босилека с които готвим на слаб огън за около 40 мин и подправяме на вкус.
Нагряваме фурната до 200 градуса. Сваряваме пастата, изцеждаме и смесваме с малко от соса. За печенето използваме кръгла или правоъгълна тава с размер 25-30 см или стъклен огнеупорен съд дълбок около 7.5 см . Започвайки с пастата започваме да сипваме пластове паста от паста и сос като наръсваме със сирената помежду. Завършваме със слой от соса и пермезан . Запичаме за около 25 мин. И разбира се сервираме.
Според автора това блюдо се приготвя за специални поводи като сватби или коледа, а някои неаполитанци любители на гурме кухнята добавят и пресни трюфели, но личното му мнение е, че все пак не бива да се прекалява.
Преведено от книгата на Антонио Карлучо “100 рецепти за паста”
Няма коментари:
Публикуване на коментар