понеделник, октомври 19, 2009

Млечен кебап (Yogurtlu Kebab)


Serving Size: 4

Cuisine: турска


Продукти:

500 гр. Агеншко месо ; постно
1 бр лук ; малък
1 бр. яйце
1 бр. чесън ; скилидка смачкана със сол
2 филии хляб ; твърд, без кората, накиснат във вода и изтискан
1/2 връзка магданоз ; ситно накълцан
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чевен пипер
сол
черен пипер
1 чаша Домати ; смачкани (за доматен сос)
1 с.л. зехтин ; екстра върджин (за доматен сос)
сол ; (за доматен сос)
черен пипер ; (за доматен сос)
1 чаша кисело мляко ; (за млечен сос)
1/2 скилидка чесън ; счукана със сол (за млечен сос)
1 ч.л. масло
чевен пипер
лют червен пипер
4 бр. Турски хляб "пиде" ; нарязан на хапки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме съставките за кьофтетата с ръце. Вземаме топка с размер на юмрук и я нанизваме на шиш, като се започне от върха на шиша. Стиснете и изтъняваме към другия край на шиша, така че каймата да стане тънка и да придобие формата показана на снимката.

Загряваме барбекюто или пеща (скарата). Поставете шишчета на скарата. Печем равномерно от всички страни.

Завираме доматения сос за няколко минути и оставяме на страна.
Разбъркваме съставките за млечния сос и също оставяме настрана.

Постаяме хапките хляб/пиде в чинията за сервиране и аранжираме кебапа върху тях. Изливаме малко доматен и млечен сос върху тях. Разтапяме масло в малък тиган и запържваме червения пипер. Когато маслото започне да ври изливаме върху кебапа.
Binnur's Turkish Cookbook

Няма коментари:

Публикуване на коментар