петък, април 30, 2010

Симит кебап (Simit Kebabi)







Продукти за кьофтетата:

250 гр. Средно едра телешка кайма
1/3 чаша ситен булгур
1 лук накълцан
2 скилидки чесън - смачкани със сол
1 ч.л. едър червен пипер
1 ч.л. кимион
2 с.л. кедрови ядки
1 чаша магданоз, накълцан
1 ч.л. сол
Чер пипер на вкис

2-3 пиперки
2-3 домати, нарязани на половинки

Гарнитура:
Моцарела или друг кашкавал, настърган
Шамфъстък, настърган

Накисваме булгура в гореща вода за 10 мин. докато омекне. Изплакваме го и ги изцеждаме. Добавяме останалите съставки за приготвяне на кюфтетата и омесваме добре. Оставяме в хладилник за около час, след което от сместа оформяме топчета с размер на орех и ги нанизваме на шишчета.

Загряваме барбекюто или фурната. Поставяме шишчетата наред с пиперките и половинките домати (сложени с отрязаната страна нагоре) върху решетката на фурната. Поставяме скарата/решетката на  средна позиция във фурната. Редовно обръщаме шишчетата, така че да се изпекат равномерно от всички страни. Печем около 20 мин.

Поставяме питката в чинията за сервиране. Нарязваме на хапки. Аранжираме кебапа върху хапките. Наръсваме с настъргания кашкавал и шамфъстък. Сервираме с гарнитура от изпечените пиперки и домати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар