неделя, април 18, 2010

Пълнени Тиквички (Bulgurlu Kabak Dolmasi)







5 малки тиквички, измити
150 мл. гореща вода
1 с.л. смачкани домати
2 с.л. екстра върджин зехтин
Доматени кръгчета

пълнеж:
150 гр средно едра телешка кайма
2 с.л. едър турски булгур, изплаква се и се изцежда
2 зелен лук, нарязан
50 мл вода
1 скилидка на чесън, накълцана
¼ ч.л. червен пипер
1 с.л. пюре пипер
1 с.л. лимонов сок
Сол, пипер

сос:
2 с.л. екстра върджин зехтин
1-2 скилидки чесън смачкани със сол
1 с.л. мента
1-2 с.л.лимонов сок

Тиквичките се измиват и отрязва тънко парче на дъното на всяка от тях, така че да могат да стоят на прави. Изрязва се горната част (както е на картината) и издълбаваме вътрешността.  Смесват се всички съставки на пълнежа и с чаена лъжичка пълним тиквичките като оставяме малко място отгоре. Докато пълним не натискаме пълнежа, а по-скоро ги почукваме на плота за да се намести сам. След това ги покриваме с резенчетата домат и ги поставяме в малка тенджера.
Смесват се горещата вода, смачканите домати и зехтина и се излива в тенджерата от страни. Покриване с капака и готвим за около 20 минути на среден огън. 

За соса: загрява се зехтина в малка съдина. Добавяме чесъна, ментата и лимоновия сок и разбъркваме. Бавно се излива соса върху пълнените тиквички. Затваряме капака. Изключваме котлона и оставяме за 2 минути. 

Сервираме готовите тиквички като изливаме част от соса от тенджерата върху тях. Поднасяме с резени лимон.

Не изхвърляйте капаците и вътрешността на тиквичките. Настъргани или накълцани на дребно могат да послужат за приготвяне на пастет от тиквички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар