вторник, ноември 16, 2010

Собийет - Баклава с крем и шан фъстък (Sobiyet)

clip_image001
Вариант 1
Собийет е вид баклава, вита или рязана на триъгълници, с пълнеж от шан фъстък и крем и е един от най полупярните турски десерти.
Необходими продукти:
  • 1 кг брашно
  • 500 гр пшенично нишесте
  • 4 яйца
  • 5 ч.л. сол
  • 1 и 1/2 чаша вода
  • 1 чаша шан фъстък
  • 800 гр масло
За сиропа:
  • 8 чаши захар
  • 12 чаши вода
За крема:
  • 0.5 литра мляко
  • 4 с.л. грис
Начин на приготвяне:
Поставяме брашното, солта, яйцата и чаша и половина вода в голяма купа и месим добре на тесто, което накрая разделяме на парчета с големина на орех. Парчетата разточваме до размер на малка чиния. Изчакваме около 15 минути, след което вземаме 8 от корите, поставяме ги една върху друга, като помежду наръсваме с нишесте и ги разточваме още веднъж заедно. Така получаваме корите за баклава. Корите разрязваме на малки квадрати със страна около 10 см.
Нагряваме фурната до 180 градуса.
Междувременно варим гриса и млятото, като бъркаме постоянно, докато сместа започне да се сгъстява повече отколкото сместа за пудинг.
Когато плънката е готова, поръсваме с млян шан фъстък и лъжица от крема всеки квадрат. Загъваме краищата на корите по диагонал, за да получим триъгълници и притискаме по ръбовете с навлажнена ръка, за да се затвори, след което нареждаме парчетата в тава.
Разтапяме маслото и го изливаме с тавата, след което печем за около 30 мин.
Междувременно проготвяме сиропа като завираме 12 чаши вода с 8те чаши захар. Когато захарта се разтвори изцяло, сваляме от огъня и оставяме сиропа да се охлади а когато изкараме тавата от фурната заливаме с него баклавите. Важно е да се запомни, че студен сироп се залива върху горещата баклава!
clip_image002
Pasted from <http://www.giverecipe.com/sobiyet.html>
Вариант 2
clip_image003
Необходими продукти:
  • 1 пакет фини кори за баница
  • Смлян суров шан фъстък
  • 1/2 чаша несолено масло
За плънката:
  • Чаша и половина мляко
  • 4 лъжици фин грис
За сиропа:
  • 2 чаши захар
  • 1.5 чаши вода
  • 1 с.л лимонов сок
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвяне на плънката. Смесваме студеното мляко с гриса, докато получим еднородна смес, след което я завираме на среден огън докато започне да се сгъстява. Сваляме от котлона и оставяме да се охлади.
Разтапяме маслото и намазваме с него дъното на тавата, която ще използваме. Отваряме пакета кори и го поставяме на плота, като в тази конкретна рецепта не разделяме корите. Разгъваме корите и ги режем на ленти, а след това на квадрати с желаната ширина. Поставяме по една чаена лъжица от крема по средата на всеки квадрат. Наръсваме с половин лъжичка смлян шан фъстък, сгъваме на триъгълници и притискаме ръбовете с малко вода, за да не се отворят.
Нареждаме парчетата собийет в тавата, като внимаваме да оставим малко място между тях. Поливаме ги с маслото и можем да намажем, използвайки четка. Печем във фурна нагрята до 180 градуса, докато придобият златист цвят.
Докато печем баклавичките, приготвяме захарния сироп, като когато сместа заври добавяме лимоновия сок, намаляме котлона на средно и оставяме да ври за около 20 минути преди да свалим от огъня.
Заливаме със сиропа докато и той и баклавата са горещи.

Бел. пр. Доколкото ми е известно баклавата става най-добре когато единия компонент е студен а другия горещ. Лично аз предпочитам начина описан във Вариант 1 – студен сироп на гореща баклава. Предполагам авторката на рецептата е объркала при написването или просто баклавата й куца. Така или иначе, дал съм и двата варианта за приготвяне, тъй като количествата продукти във втората рецепта ми звучат по-достоверно. Така или иначе ще разбера как е след около 2-3 часа, когато баклавата стане годна за употреба Winking smile
Pasted from <http://suleskitchen.blogspot.com/2010/09/sobiyet-cream-filled-baklava.html>

1 коментар: