понеделник, август 02, 2010

Таратор (Джаджък / CACIK)



















Джаджък е същата студена супа или салата като нашенския таратор или гръцкото "дзадзики", като разликите са най-вече в гъстотата на млякото. Турците обикновено използват неразредено кисело мляко, което освен ако не е особено гъсто и има нужда от допълнителна вода, за да се разреди, след разбиване добива консистенцията на по-редичко "цедено" кисело мляко. В другите 2 крайности стоят българския таратор, който се приготвя с повечко вода и има гъстотата на айран, и гръцкото дзадзики, което пък има гъстотата на българската "млечна" или тракийска салата.

Продукти:

  • 1 и 1/2 чаши кисело мляко
  • 3 краставици
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. сух джоджен
  • Сол

Смесваме киселото мляко, чесъна и солта и разбиваме добре. При нужда, според гъстотата на млякото добавяме допълнително малко вода. Обелваме краставицата и я нарязваме на кубчета. Прибавяме я към киселото мляко заедно с джоджена и разбъркваме.

После процедурата е ясна - сервираме в чинийка, купичка или в халба за бира. Сърбаме живителната смес с удоволствие, като внимаваме за бройката на мастичките.

Забележка: Гръцкия  вариант на таратора се приготвя с цедено кисело мляко, дробена краставица, чесън и заливка от малко зехтин, обикновено без допълнителни подправки като копър или джоджен

Няма коментари:

Публикуване на коментар