неделя, август 01, 2010

Пържен бюрек (баница) с кайма и ориз (SERIMSEK)




















Продукти:

  • 2 чаши бяло брашно
  • 3/4 чаша топла вода
  • 1 ч.л. мехлепи*
  • 1 ч.л. мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар кристална

За пълнежа:
  • 1/2 чаша ориз
  • 3/4 чаша кипяща вода
  • 225 гр телешка кайма
  • 1 голяма глава лук (надробен ситно)
  • 1/2 ч.л.  Черен пипер
  • Сол
  • 1 чаша зехтин или друга мазнина за пърженето


Сваряваме ориза в кипящата вода на слаб огън. В средно голям тиган запържваме телешката кайма с 2 с.л.  Олио на средно силен огън. Когато каймата е готова прибавяме лука и ги оставяме на огъня за още около 5 минути.  Гасим котлона, добавяме солта и черния пипер и смесваме и разбъркваме с ориза.

Междувременно смесваме всички съставки за тестото в голям съд, добавяме вода и месим с ръце докато получим меко тесто. Завиваме съдината и оставяме да втаса докато тестото удвои обема си (за около 2 часа).













След като втаса отново вземаме тестото и месим  докато не останат въздушни мехури. Разделяме тестото на 4 равни по големина топки. Приготвяме си малко брашно в отделен съд и набрашняваме тестените топки. Наръсваме с брашно подходяща за точене плоска повръхност и точим тестото на максимално тънки кори, като продължаваме да ръсим с брашно при необходимост, за да не залепва. Продължаваме да разточваме,  докато получим кора с диаметър около 40 см.













Използвайки половината смес за пълнежа, я разделяме и поставяме части от нея върху кората както е показано на снимката. Разточваме втора кора докато достигне размера на първата и покриваме с нея плънката.













Режем корите с обикновен нож или нож за паста, около плънката, след което повтаряме описаните стъпки с третата и четвъртата топка тесто.












Когато подготвим всичките банички, нагряваме мазнината в подходящ тиган и ги пържим на силен огън, като ги обръщаме от време на време. Сваляме го от огъня и ги оставяме върху хартиена кърпа да отцедим излишната мазнина.






ЗАБЕЛЕЖКА: Махлепи е зародиш изваден от костилката на дребен вид череши, които се култивират заради подправката. Зародишите се продават цели, изсушени, за това преди да се използват се смилат на прах. Подправката има силен аромат, за това се използва пестеливо. Чудесно се комбинира с мастиха, ванилия или канела. Освен в гръцката кухня, махлепи се използва за ароматизиране на десерти и хлябове от турската, египетската, арменската и други кухни от Близкия Изток.

1 коментар: