понеделник, август 02, 2010

Картофена салата (PATATES SALATASI)



















Продукти:
  • 4 големи картофа
  • 1 връзка магданоз
  • 2 листа червено зеле
  • 1 малка глава лук
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 средно голяма краставица
  • 1 ч.л. сумак
  • 1 ч.л. босилек
  • Сок от 1 лимон
  • 3 ч.л. зехтин
  • Сол и пипер.

Измиваме картофите и ги сваряваме до омекване. Междувременно нарязваме лука на тънки шайби, надробяваме магданоза, зелето и пресния лук. Когато картофите изстинат, ги обелваме и нарязваме на кубчета. Смесваме всички съставки и сме готови с мезето.


Друг вариант на картофената салата, който също е много добър е към класическите съставки от картофи, лук, магданоз, лимонов сок и зехтин, да се добави надробени на кубчета домати и средно лют червен пипер (в Турция  използват т.нар "Пул Бибер", който не е толкова лют колкото българския и самия пипер не са стрити сушени люти чушлета, а е по скоро влажен и доколкото минал процес на лека ферментация, което му придава коренно различен вкус)

Няма коментари:

Публикуване на коментар