Продукти :
- 4 малки патладжана
- 3 домата
- 2 зелени пиперки
- 1 чаша олио
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 чаша вряла вода
За кюфтетата:
- 450 гр. Кайма (агнешка или друга)
- 1 с.л. лук на прах или половин глава лук ситно нарязана
- 1 ч.л. чесън на прай или 4 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/3 ч.л. сода бикарбонат
- Сол
За приготвянето на кюфтетата, поставяме каймата и останалите съставки в голям съд и месим с ръка докато се получи хомогенна смес. След като омесим добре, покриваме съдината със стреч фолио и оставяме да зрее в хладилник за около 4-5 часа. Малко преди да я използваме я омесваме още веднъж, след което разделяме смедта на 18 равни части и оформяме малки кюфтенца. Запичаме ги леко на силна скара или грил.
Междувременно измиваме патладжаните и ги подсушаваме. Обелваме ги от двете страни на ивици и ги нарязваме на филии по дължина, както е показано на снимката. Нагряваме олиото в подходящ тиган и пържим патладжана като обръщаме филиите от време на време. Когато патладжана е готов отцеждаме на хартиена кърпа от излишната мазнина. (Друг вариант на приготване е филийките патладжан се намажат с мазнина и се запекат на скарата докато омекнат и придобият златисто кафяв цвят.)
Измиваме доматите и пиперките и ги нарязваме на филии. След като кюфтетата и патладжана изстинат започваме да увиваме кюфтетата с патладжан както е показано.
Върху така увитото кюфте, поставяме резенче домат и парче пиперка и ги закрепваме с клечка за зъби. След като сме готови, поставяме всички кюфтета в тава за печене. Смесваме доматеното пюре с чашата вряла вода и разбъркваме. Изливаме сместа в тавата. Печем в предварително нагрята до 230 градуса фурна, докато доматите омекнат.
За 4 до 6 порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар