неделя, август 01, 2010

Ислим Кебап (İSLİM KEBABI)

Ислим Кебап (İSLİM KEBABI) / Кюфтета увити в патладжан




















Продукти :

  • 4 малки патладжана
  • 3 домата
  • 2 зелени пиперки
  • 1 чаша олио
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 чаша вряла вода

За кюфтетата:
  • 450 гр. Кайма (агнешка или друга)
  • 1 с.л. лук на прах или половин глава лук ситно нарязана
  • 1 ч.л. чесън на прай или 4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч.л. сода бикарбонат
  • Сол











За приготвянето на кюфтетата, поставяме каймата и останалите съставки в голям съд и месим с ръка докато се получи хомогенна смес. След като омесим добре, покриваме съдината със стреч фолио и оставяме да  зрее в хладилник за около 4-5 часа. Малко преди да я използваме я омесваме още веднъж, след което разделяме смедта на 18 равни части и оформяме малки кюфтенца. Запичаме ги леко на силна скара или грил.











Междувременно измиваме патладжаните и ги подсушаваме. Обелваме ги от двете страни на ивици и ги нарязваме на филии по дължина, както е показано на снимката. Нагряваме олиото в подходящ тиган и пържим патладжана като обръщаме филиите от време на време. Когато патладжана е готов отцеждаме на хартиена кърпа от излишната мазнина. (Друг вариант на приготване е филийките патладжан се намажат с мазнина и се запекат на скарата докато омекнат и придобият златисто кафяв цвят.)













Измиваме доматите и пиперките и ги нарязваме на филии. След като кюфтетата и патладжана изстинат започваме да увиваме кюфтетата с патладжан както е показано.













Върху така увитото кюфте, поставяме резенче домат и парче пиперка и ги закрепваме с клечка за зъби. След като сме готови, поставяме всички кюфтета в тава за печене. Смесваме доматеното пюре с чашата вряла вода и разбъркваме. Изливаме сместа в тавата. Печем в предварително нагрята до 230 градуса фурна, докато доматите омекнат.

За 4 до 6 порции.




Няма коментари:

Публикуване на коментар