понеделник, август 02, 2010

Салата от леща (YEŞİL MERCİMEK SALATASI)




















Продукти:
  • 1 чаша сурова зелена леща
  • 1/2 чаша ориз
  • 1 голяма глава лук
  • 1 връзка зелен лук (надробен)
  • 1 морков (настърган)
  • 2-3 с.л. накълцан свеж копър
  • 3-4 с.л. надробен свеж джоджен
  • 1/2 с.л. сумак
  • 4 с.л. зехтин
  • Сок от 1 лимон
  • 1/2 ч.л. чер пипер
  • Сол

Сваряваме лещата на среден огън изцеждаме я от водата и оставяме настрани. Поставяме ориза в средно голям съд, заливаме го с 3.4 чаша вряща вода, похлюпваме го и го варим на слаб огън. Когато е готов, смесваме ориза с лещата в подходяща съдина.

Междувременно нарязваме лука на тънки филийки / полумесеци и го сотираме за десетина минути в зехтина на среден оръг, след което добавяме настъргания морков и задушаваме за още 10 минути. Когато са готови смесваме ги с лещата и ориза.

Освен тях добавяме, зеления лук, ментата и/или копъра, сумака, лимоновия сок, черния пипери солта и разбъркваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар