понеделник, август 02, 2010

Салата от печен патладжан (SÖĞÜRME)



























Ястието се сервира студено или топло като самостоятелно блюдо или като гарнитура за месо.

Продукти:
  • 2 големи патладжана
  • 1 голяма глава лук надробена
  • 1 свежа зелена пиперка
  • 4 домата (обелени и нарязани на кубчета
  • 1/2 с.л. доматено пюре
  • 4 с.л. зехтин
  • Сол

Надупчваме патладжаните с вилица и ги печем докато омекнат, след което ги оставяме да изстинат, обелваме кората им и ги оставяме да се отцедат за около 20 мин от течността, която пускат. Нарязваме ги на ситно.

В голям тиган нагряваме зехтин до средна температура. Добавяме лука, надробената пиперка и ги задушаваме за около 10 мин. След това добавяме и доматите и доматеното пюре, и готвим сместа за още 10 мин. Накрая добавяме патладжана и разбъркваме. Намаляме котлона на слабо и оставяме да къкри за 10 мин. След изгасяне на огъня, посоляваме и разбъркваме.
























Няма коментари:

Публикуване на коментар