сряда, октомври 27, 2010

Турски сос от нахут (Nohut Ezmesi)

clip_image001

Необходими продукти:

  • 1 консерва нахут ( 540 мл) изплакнат и обелен от шлюпките
  • 1/4 чаша зехтин
  • 2 и 1.2 с.л. Лимонов сок
  • 3.4 ч.л. Канела
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 3 с.л. Кедрови ядки, леко запечени
  • 2 с.л. Стафиди, накиснати предварително във вода за около 20 мин. И подсушени

Смесваме нахута, зехтина, лимоновия сок, канелата, солта и разбиваме с пасатор, докато получим гладка консистенция. Добавяме кедровите ядки, стафидите, разбъркваме ги и посипваме крема с тях. Аранжираме в подходяща чиния и сервираме.

*Ястието се сервира като разядка със малки препечени филийки.

** За да се обели от кожите, нахута се накисва във вода за около 5-10 мин, след което внимателно се разтрива с ръка, докато все още е във водата.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2008/12/turkish-chickpea-dip.php>

Няма коментари:

Публикуване на коментар