понеделник, октомври 25, 2010

Пържен патладжан и картофи в сос (Soslu Patlican Patates Kizartmasi)

 

clip_image001

Необходими продукти:

- 1 голям патладжан

- 2 средно големи картофа, обелени и нарязани на филии

- 2 чаши вода и 1 с.л. сол

- ½ чаша слънчогледово олио

За доматения сос:

  • 3 скилидки чесън, надробени
  • 1 с.л. студено пресован зехтин
  • 1 чаша домати на кубчета
  • 2 пълни лъжици смлени домати
  • Сол

Млечен сос:

  • ½ чаша кисело мляко
  • 1-2 скилидки чесън смачкан със сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана на надлъжни ивици и нарязваме на големи късове. Накисваме парчетата в подсолена вода за около 20 мин.

Междувременно смесваме съставките за доматения сос в малка купа и готвим на среден огън за около 10 мин, като внимаваме да не загори.

Нагряваме олиото в тиган и пържим картофените резени от двете страни докато придобият златист цвят. Оставяме ги върху хартиена кърпа да се изцедят от излишната мазнина. Изстискваме патладжана с ръка и го подсушаваме. Пържим добре до златисто и също го оставяме да се попие мазнината.

Поставяме картофите в чиния за сервиране и ги заливаме с половината доматен сос. Върху тях поставяме парчетата патладжан и дозаливаме с остатъка от доматения сос. Поставяме соса от кисело мляко в средата на блюдото. Сервираме на стайна температура или охладено като предястие.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/09/fried-eggplant-in-sauce.php>

Няма коментари:

Публикуване на коментар