Необходими продукти:
- 1 голям патладжан
- 2 средно големи картофа, обелени и нарязани на филии
- 2 чаши вода и 1 с.л. сол
- ½ чаша слънчогледово олио
За доматения сос:
- 3 скилидки чесън, надробени
- 1 с.л. студено пресован зехтин
- 1 чаша домати на кубчета
- 2 пълни лъжици смлени домати
- Сол
Млечен сос:
- ½ чаша кисело мляко
- 1-2 скилидки чесън смачкан със сол
Начин на приготвяне:
Обелваме патладжана на надлъжни ивици и нарязваме на големи късове. Накисваме парчетата в подсолена вода за около 20 мин.
Междувременно смесваме съставките за доматения сос в малка купа и готвим на среден огън за около 10 мин, като внимаваме да не загори.
Нагряваме олиото в тиган и пържим картофените резени от двете страни докато придобият златист цвят. Оставяме ги върху хартиена кърпа да се изцедят от излишната мазнина. Изстискваме патладжана с ръка и го подсушаваме. Пържим добре до златисто и също го оставяме да се попие мазнината.
Поставяме картофите в чиния за сервиране и ги заливаме с половината доматен сос. Върху тях поставяме парчетата патладжан и дозаливаме с остатъка от доматения сос. Поставяме соса от кисело мляко в средата на блюдото. Сервираме на стайна температура или охладено като предястие.
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2009/09/fried-eggplant-in-sauce.php>
Няма коментари:
Публикуване на коментар