понеделник, октомври 25, 2010

Шакшука (Saksuka)

 

clip_image001

Необходими продукти: -

- 1 средно голям патладжан - обелен и нарязан на кубчета

- 1 голям картоф, обелен и нарязан на кубчета

- 1 пиперка, нарязана на средно големи парчета

- ½ чаша слънчогледово олио

- 1 + 2 с.л. зехтин (студено пресован)

- 2 скилидки чесън, смачкани със сол

- 3 средно големи домата, обелени и нарязани на кубчета.

Украса: ¼ чаша магданоз, накълцан

Накисваме патладжана в солена вода за около 20 мин, след което го изцеждаме и подсушаваме с хартиена кърпа. Изсипваме половината чаша слънчогледово олио в тиган, загряваме го и изпържваме картофа, пиперката и патладжана, след което ги поставяме на хартиена салфетка, за да се попие излишното олио.

Междувременно запържваме смачкания чесън с една лъжица зехтин, на среден огън, докато аромата, започне да излиза. Изливаме доматите при чесъна и готвим за около 10 мин на среден огън. Добавяме пържените зеленчуци и задушаваме за още 2-3 минути.

Поставяме „шакшуката” в чиния за сервиране. Изливаме останалия зехтин (около 2 лъжици) върху ястието и наръсваме с пресен магданоз. Сервираме на стайна температура или охладено.

Към ястието може да се прибави и млечен чеснов сос.

Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2010/04/shakshuka.php>

Няма коментари:

Публикуване на коментар