събота, юни 23, 2012

Оризов пудинг със сушени фурми (Сутляч с фурми) (Incirli Sutlac)

 
clip_image001

Продукти за пудинга:
  • 1/3 чаша дребнозърнест ориз, измит и изцеден
  • 1 1/2 чаша вода
  • 3 чаши пълномаслено мляко
  • 1 чаша сметана
  • 3/4 чаша захар
  • 1 ч.л ванилова есенция
  • 3 с.л царевично нишесте разтворено в 4 с.л мляко
  • Щипка сол
Сос от фурми
  • 12 сушени фурми
  • 12 с.л захар
  • 1/2 ч.л естествена дъвка, натрошена на прах
  • 2/3 чаша вода


Украса:
  • Пресни орехи, надробени на едро
Приготвяне на пудинга:
Кипваме чаша и половина вода, добавяме ориза и намаляваме огъня. Оставяме да къкри за около 25 мин докато се поеме повечето от водата. Добавяме сметаната, млякото, ванилията, захарта и солата. Нагряваме сметта и след това добавяме и разтвореното в мляко нишесте. Разбъркваме непрекъснато. Готвим на среден огън до завиране на сместа. Сваляме от огъня след още около минута и веднага разливаме в купички.
Междувременно, поставяме фурмите в купичка и ги заливаме с вода. Завираме ги за около 20 минути докато омекнат, на среден огън. Изцеждаме ги, отстраняваме дръжките и ги нарязваме на парченца. Поставяме ги в купа и ги зариваме със захарта. Добавяме водата и дъвката и варим още 25 минути на слаб огън. При нужда добавяме малко вода като оставяме сок така че да покрива фурмите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар