събота, юни 23, 2012

Моркови със зехтин (Zeytinyagli Havuc)

 
clip_image001

Продукти:

  • 3 средно големи моркова, обелени и надробени
  • 1 малък лук
  • 1-2 скилидки чесън надробен
  • 50 мл зехтин (използваме половината за готвенето и половината за накрая)
  • 2-3 с.л ориз, изплакнат
  • 1 ч.л лимонов сок
  • Сок от половин портокал
  • 3/4 чаша вода
  • Сол
  • черен пипер

Приготвяне:
Задушаваме лука в зехтина в средно голям съд. ДОбавяме чесъна и когато започне да изпуска аромата си, прибавяме морковите, солта и пипера. Задушаваме за още 1-2 минути, след което прибавяме и другите съставки и похлюпваме. Готвим до омекване на ориза на средно слаб огън.
След като ориза омекне оставяме ястието да се охлади, след което го прехвърляме в подходяща за сервиране чиния. Заливаме с останалия зехтин и поръсваме с малко надробен магданоз. Сервираме на стайна температура или охладено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар