Рецептата е от Егейския регион
Необходими продукти:
- 4 артишока, обелени и почистени (виж Artichokes with Rice in Olive Oil)
- ¼ чаша вода
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. захар
- Сол
За пълнежа:
- 150 гр. Средни скариди, замразени, почистени от обвивките и вените и предварително размразени
- 10-12 пънчета от гъби – почистени и нарязани на половинки
- 2 с.л. зехтин
- ½ пиперка, нарязана на парченца
- ½ чаша домат на кубчета (пресен или от консерва)
- 1-2 скилидки чесън, накълцани
Начин на приготвяне:
Поставяме артишока в плитък съд. Добавяме водата, зехтина, захарта и солта. Затваряме с капак и поставяме на средно силен котлон докато артишока омекне.
Междувременно задушаваме пиперките със зехтина за 2-3 минути. Добавяме чесъна, домата и солта. Готвим на слаб огън в похлюпен съд за 8-10 минути. Тогава добавяме и гъбите и оставяме за още 4-5 минути. Накрая слагаме в съда и скаридите, разбъркваме и изключваме котлона.
Поставяме сварения артишок в тава за фурна. Слагаме от пълнежа върху всеки от тях. Наръсваме с малко настъргана моцарела и слагаме тавата на средно положение в предварително нагрята до 200 градуса фурна. Печен докато сиренето се разтопи.
Количеството е за 4 порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар