четвъртък, юни 17, 2010

Пълнен артишок със скариди (Karidesli Enginar Dolmasi)



Рецептата е от Егейския регион












Необходими продукти:
  • 4 артишока, обелени и почистени (виж Artichokes with Rice in Olive Oil)
  • ¼ чаша вода
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. захар
  • Сол

За пълнежа:
  • 150 гр. Средни скариди, замразени, почистени от обвивките и вените и предварително размразени
  • 10-12 пънчета от гъби – почистени и нарязани на половинки
  • 2 с.л. зехтин
  • ½ пиперка, нарязана на парченца
  • ½ чаша домат на кубчета (пресен или от консерва)
  • 1-2 скилидки чесън, накълцани

Начин на приготвяне:

Поставяме артишока в плитък съд. Добавяме водата, зехтина, захарта и солта. Затваряме с капак и поставяме на средно силен котлон докато артишока омекне.

Междувременно задушаваме пиперките със зехтина за 2-3 минути. Добавяме чесъна, домата и солта. Готвим на слаб огън в похлюпен съд за 8-10 минути. Тогава  добавяме и гъбите и оставяме за още 4-5 минути. Накрая слагаме в съда и скаридите, разбъркваме и изключваме котлона.

Поставяме сварения артишок в тава за фурна. Слагаме от пълнежа върху всеки от тях. Наръсваме с малко настъргана моцарела и слагаме тавата на средно положение в предварително нагрята до 200 градуса фурна. Печен докато сиренето се разтопи.

Количеството е за 4 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар