вторник, юни 15, 2010

Елбесански кепап (Kuzu Elbesan Kebabi / Elbesan Tava)

















Необходими продукти:

  • 2 парчета агнешки бут или плешка
  • 1 с.л. масло
  • 1 цяла глава лук, обелена
  • 4 чаши гореща вода
  • Сол и пипер
  • 1 ч.л. (малка) риган

За соса:
  • ½ чаша кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 1 жълтък

За гарниране:
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. доматена паста
  • ½ ч.л. паприка

Начин на приготвяне

Запържваме агнешкото от двете страни с 1 ч.л. масло за около 3 мин. Добавяме лука и 4 чаши гореща вода солта и пипера и оставяме на силен огън докато водата заври, след което намаляме огъня на слабо. Оставяме да къкри за около 2 часа докато в съда остане само около ¾ до 1 чаша вода.

Поставяме свареното агнешко в тавичка за фурна. Заливаме го с водата и наръсваме с ригана. Разбиваме с тел съставките за соса и заливаме с тях агнешкото.

Междувременно разтапяме маслото в малка съдинка, добавяме доматената паста и паприката и поливаме върху млечния сос. Нагряваме фурната до 200 гр. Целзий. Печем на средно положение за около 25 -30 мин. Сервираме кебапа докато е топъл.

За 2 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар