четвъртък, юни 17, 2010

Грах в зехтин (Zeytinyagli Bezelye)























Необходими продукти:
  • 350 гр грах, замразен
  • 1 малък картоф, нарязан на кубчета
  • 50 мл екстра върджин зехтин (половината за готвенето, половината за след това)
  • 1 скилидка чесън, накълцана на ситно
  • 1 малък морков, нарязан на кубчета
  • 2 зелени лука, надробени
  • ½ зелена пиперка
  • 2 с.л. смачкан домат
  • Пресен копър
  • 1 и ½ чаша топла вода
  • Сол, захар,

Начин на приготвяне:

Задушаваме ма среден огън чесъна, морковите, зеления лук и пиперките с половината количество зехтин, докато чесъна пусне аромата си. Когато това стане добавяме граха, картофите, малко захар, сол, смачканите домати и топлата вода. Похлюпване на половина и готвим докато заленчуците омекнат.

Когато ястието е готово, първо оставяме да се охлади, след което заливаме с останалия зехтин и наръсваме с прясно накълцан копър. Поставяме в подходящ за сервиране съд и сервираме блюдото на стайна температура или охладено, гарнирано с лимонови резенчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар