Необходими продукти:
- 5-10 плоски питки (арабски или тортили)
- 500 гр. Постна телешка или агнешка кайма
- 2 средно големи глави лук
- 1 чаша магданоз
- 1 с.л. пиперково пюре
- 2 големи домата с отстранено семе
- 1 ч.л. едър червен пипер
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
С миксер / робот надробяваме и смесваме всички продукти с изключение на каймата. Омесваме така получената смес с мляното месо и оставяме в хладилника за около час, а след това и 20 мин на стайна температура.
Нагласяме фурната на печене само от горе и си приготвяме 2 тави. Вземаме малко от сместа а плоска шпатула нож или подобен уред и я размазваме върху питката като тънък слой. Поставяме по две питки във всяка тава и печем за около 3-4 минути, като внимаваме да не пригорим питките.
Застиламе дъното на голяма тенджера с хартиена кърпа. Прегъваме така изпечените питки лахмаджун на половина и ги оставяме в похлюпената тенджера, за да се запазят горещи. Когато всички питки са изпечени, сервираме с подходяща салата (Side Salad for Kebabs) и айран.
ЗАБЕЛЕЖКА:
Подправката „Сумак” се приготвя от плодовете на див храст, който расте по средиземноморието. Плодовете се сушат и стриват на пурпурно червен прах. Аромата им е плодово кисел. Най-често се използва с различни кебапи и се предпочита за придаване на киселина пред лимона.
Няма коментари:
Публикуване на коментар