четвъртък, юни 17, 2010

Лахмаджун (Lahmacun)



















Необходими продукти:

  • 5-10 плоски питки (арабски или тортили)
  • 500 гр. Постна телешка или агнешка кайма
  • 2 средно големи глави лук
  • 1 чаша магданоз
  • 1 с.л. пиперково пюре
  • 2 големи домата с отстранено семе
  • 1 ч.л. едър червен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

С миксер / робот надробяваме и смесваме всички продукти с изключение на каймата. Омесваме така получената смес с мляното месо и оставяме в хладилника за около час, а след това и 20 мин на стайна температура.

Нагласяме фурната на печене само от горе и си приготвяме 2 тави. Вземаме малко от сместа а плоска шпатула нож или подобен уред и я размазваме върху питката като тънък слой. Поставяме по две питки във всяка тава и печем за около 3-4 минути, като внимаваме да не пригорим питките.

Застиламе дъното на голяма тенджера с хартиена кърпа. Прегъваме така изпечените питки лахмаджун на половина и ги оставяме в похлюпената тенджера, за да се запазят горещи. Когато всички питки са изпечени, сервираме с подходяща салата (Side Salad for Kebabs) и айран.

ЗАБЕЛЕЖКА: 
Подправката „Сумак” се приготвя от плодовете на див храст, който расте по средиземноморието. Плодовете се сушат и стриват на пурпурно червен прах. Аромата им е плодово кисел. Най-често се използва с различни кебапи и се предпочита за придаване на киселина пред лимона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар