четвъртък, юни 17, 2010

Тиквички със зехтин (Zeytinyagli Kabak)


















Необходими продукти:
  • 2 средно големи тиквички
  • 1 голяма глава лук, нарязан на филии
  • 2 скилидки чесън, надробени
  • 1 малък картоф, надробен на средни парчета
  • 1 малък морков, надробен на едро
  • 1/3 чаша вода
  • 50 мл. Зехтин (половината количество за готвенето, половината при сервиране)
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ чаша пресен копър, накълцан на ситно (за гарнирането)

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука със зехтина за няколко минути, след което добавяме чесъна, картофите и моркова и оставяме на среден огън за около 5 минути.

Междувременно изрязваме двата края на тиквичките, обелваме кората и нарязваме на по 4 парчета по дължина. Така нарязаните парчета надробяваме на по-малки късове дълги по около 5 см. Слагаме тиквичките в съда, добавяме захарта, лимоновия сок и водата, похлюпваме с капак и готвим за около 15 минути.

Прехвърляме в чиния за сервиране, заливаме с останалия зехтин и наръсваме с надробения копър. Оставяме в хладилника да истине и сервираме студено.


Няма коментари:

Публикуване на коментар