Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 гр. Постна телешка кайма
- 1 глава лук, настъргана
- Сол и пипер
- 2 с.л. масло
- 13-14 дребни лукчета, обелени
- 1 средно голям патладжан (обелвате кората на ивици по дължина, нарязвате на средно големи парчета и накисвате в подсолена вода за 15 минути, след което изтисквате)
- 2 средно големи картофа обелени и надробени
- 1 с.л. доматено пюре
- ½ чаша салца
- 1 или 1½ чаша топла вода
- 3 с.л. нарова паста или сироп
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Омесваме съставките за кюфтетата. Овалваме топчета големи колкото орехи. Поставяме ги в тавичка за фурна и ги печем за около 4-5 минути, разбърквайки ги и внимавайки да непрегорят.
Междувременно задушаваме лука с маслото за около 2-3 минути на среден огън. Добавяме патладжана и картофите и оставяме за около 8-10 минути. Резтърсваме съда, за да се разбъркат без да ги мачкаме ако използваме лъжица. Добавяме останалите съставки в стда. Затваряме капака и готвим докато картофите омекнат на средно слаб огън. Важно е да не бъркаме с лъжица!. Преди сервиране наръсваме обилно с накълцан магданоз.
За 2-3 порции.
Забележка (на автора): при приготвянето можете да добавите няколко незрели зърна грозде или вишни.
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2008/04/sour-kebab.php>
Няма коментари:
Публикуване на коментар