вторник, юни 15, 2010

Кисел кебап (Eksili Kebap)

















Необходими продукти:

За кюфтетата:
  • 500 гр. Постна телешка кайма
  • 1 глава лук, настъргана
  • Сол и пипер

  • 2 с.л. масло

  • 13-14 дребни лукчета, обелени
  • 1 средно голям патладжан (обелвате кората на ивици по дължина, нарязвате на средно големи парчета и накисвате в подсолена вода за 15 минути, след което изтисквате)
  • 2 средно големи картофа обелени и надробени
  • 1 с.л. доматено пюре
  • ½ чаша салца
  • 1 или 1½  чаша топла вода
  • 3 с.л. нарова паста или сироп
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Омесваме съставките за кюфтетата. Овалваме топчета големи колкото орехи. Поставяме ги в тавичка за фурна и ги печем за около 4-5 минути, разбърквайки ги и внимавайки да непрегорят.

Междувременно задушаваме лука с маслото за около 2-3 минути на среден огън. Добавяме патладжана и картофите и оставяме за около 8-10 минути. Резтърсваме съда, за да се разбъркат без да ги мачкаме ако използваме лъжица. Добавяме останалите съставки в стда. Затваряме капака и готвим докато картофите омекнат на средно слаб огън. Важно е да не бъркаме с лъжица!. Преди сервиране наръсваме обилно с накълцан магданоз.

За 2-3 порции.

Забележка (на автора): при приготвянето можете да добавите няколко незрели зърна грозде или вишни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар