четвъртък, юни 17, 2010

Сушени патладжани пълнени с морски дарове (Deniz Mahsulleri Dolmasi)


















Необходими продукти:
  • 9-10 сухи или пресни малки патладжана

За плънката:
  • 50 гр каламари, нарязани на парчета
  • 50 гр дребни скариди
  • 50 гр миди, надробени
  • ½ чаша ориз, изплакнат и изцеден
  • 60 гр. Зехтин – екстра върджин
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. стафиди
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 1 с.л. суха мента

За гарниране:
  • 5 чери домата, нарязани на половинки

Начин на приготвяне:

Първо накисваме сухите патладжани в гореща вода за около половин час, след което изцеждаме. Междувременно запържваме лука със зехтина за 3-4 минути. Добавяме ориза и захарта и продължаваме да задушаваме за още 4-5 минути.

Изсипваме в съда стафидите, кедровите ядки, ментата и ¾ чапа вода. Бъркаме и готвим на слаб огън докато водата се изпари. След това изключваме котлона и прибавяме мидите, скаридите и каламарите. Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади.

Напълваме патладжана с пълнежа с помоща на чаена лъжичка. Поставяме половинка домат най-отгоре както е показано на снимката. Поставяме в средно голяма тенджера заедно с ¾ чаша вода. Захлюпваме и готвим на средно силен огън докато водата се изпари.

Сервираме патладжаните докато са топли. Възможно е да се сервира и студено с лимонов сок, след основното ястие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар