Необходими продукти:
- 9-10 сухи или пресни малки патладжана
За плънката:
- 50 гр каламари, нарязани на парчета
- 50 гр дребни скариди
- 50 гр миди, надробени
- ½ чаша ориз, изплакнат и изцеден
- 60 гр. Зехтин – екстра върджин
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. стафиди
- 1 с.л. кедрови ядки
- 1 с.л. суха мента
За гарниране:
- 5 чери домата, нарязани на половинки
Начин на приготвяне:
Първо накисваме сухите патладжани в гореща вода за около половин час, след което изцеждаме. Междувременно запържваме лука със зехтина за 3-4 минути. Добавяме ориза и захарта и продължаваме да задушаваме за още 4-5 минути.
Изсипваме в съда стафидите, кедровите ядки, ментата и ¾ чапа вода. Бъркаме и готвим на слаб огън докато водата се изпари. След това изключваме котлона и прибавяме мидите, скаридите и каламарите. Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади.
Напълваме патладжана с пълнежа с помоща на чаена лъжичка. Поставяме половинка домат най-отгоре както е показано на снимката. Поставяме в средно голяма тенджера заедно с ¾ чаша вода. Захлюпваме и готвим на средно силен огън докато водата се изпари.
Сервираме патладжаните докато са топли. Възможно е да се сервира и студено с лимонов сок, след основното ястие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар