Необходими продукти:
- 2 средно големи патладжана
- ½ чаша олио
За пълнежа:
- 200 гр агнешко нарязано на кубчета
- 1 и ¼ чаши гореща вода
- 1 малка глава лук, нарязана на филии
- 4 с.л. доматена салца от консерва
- 1-2 скилидки чесън, накълцани на ситно
- 1 с.л. доматено пюре разбърйано в ½ чаша гореща вода
- Сол и пипер
За покриването:
2 филии домат
½ ч.л. тиган
½ ч.л. едър червен пипер
Начин на приготвяне:
Обелваме патладжана на ивици по дължина, наръсваме със сол и оставяме да престои така за около 20 минути. Изтискваме, измиваме и подсушаваме със салфетка. Нагряваме олиото в тиган на силен огън и пържим докато патладжана придобие хубав златист цвят. Разцепваме патладжаните и изгребваме семето, като внимаваме да не се разпаднат. Поставяме ги в огнеупорен съд.
Междувременно задушаваме агнешките кубчета в собствен сос без мазнина. След като всичката вода се изпари, добавяме 1 нова чаша гореща вода и оставяме на слаб огър докато месото омекне. Когато е готово добавяме и останналите съставки, похлюпваме с капака и оставяме да клокне за още 15 минути.
С така приготвеното мезо пълним патладжаните по равно с лъжица. Наръсваме с ригана и пипера и покриваме всеки патладжан с по един резен домат. Доливаме в огнеупорния съд ¼ чаша гореща вода и поставяме в предварително нагрята до 190 гр. Фурна. Печем на средно положение за около 30-35 минути и севираме с пилаф.
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2006/09/garden-kebab.php>
Няма коментари:
Публикуване на коментар