вторник, юни 15, 2010

Чокертме кебап (Çökertme Kebab) (Bodrum)

















Необходими продукти:
  • 250 говежди или телешки филета нарязани на 2 или 3 парчета ленти

Марината:
  • ½ чаша мляко
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. кимион
  • ½ ч.л. паприка
  • Сол

  • 2 средно големи картофа, нарязани на филии
  • 1 чаша слънчогледово олио

  • 2 пиперки
  • 6-8 чери домата

Млечен сос
  • ½  чаша кисело мляко със стайна температура
  • 1-2 скилидки чесън, смачкани със сол


Начин на приготвяне

Първо напълнете средно голяма тенджера с вода и добавете във водата 1 ч.л. сол. Накиснете картофените жулиени за около 20 мин. Нагрейте олиото и след като подсушите картофите ги изпържете до златист цвят. След като се изпържат, ги извадете от мазнината и ги оставете въру хартиена салфетка, за да се отцедят.

Поставете телешките филета в затворен контейнер заедно с маринатата и ги оставете да преседят така, за поне 4 часа или за през ноща в хладилник. Преди готвене, ги оставете да добият стайна температура, след което ги пържете в нагрят тефлонов тиган без мазнина, докато месото омекне. Подправете телешкото със сол и пипер и свалете от огъна.

Междувременно задушете пиперките и доматите с масло за около 5-6 минути.

За сервиране – поставяме картофите в подходящ съд, аранжираме месото върху тях и гарнираме с пиперките и доматите. Заливаме с млечния сос и сервираме докато е топло.

Количествата са за 2 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар