четвъртък, юни 17, 2010

Пълнени пиперки приготвени със зехтин (Zeytinyagli Biber Dolmasi)



















Необходими продукти:
  • 5 средно големи пиперки
  • 2 и ¼ чаши вода
  • 1 чаша ориз, измит и изцеден
  • 4-5 зсредно големи лука, наситнени
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 1 ½  с.л. мента
  • ½  чаша зехтин, екстра върджин
  • 4 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука със зехтина за около 10 минути в средно голяма тенджера. След това добавяме ориза, захарта, солта, разбъркваме и захлюпваме. Готвим на много злаб огън докато ориза стане почти прозрачен. Тогава слагаме ядките, стафидите, ментата и чаша вода. Разбъркваме от време на време, докато готвим на слаб огън. Оставяме така докато водата се изпари, след което сваляме от огъня и оставяме настрани.

Междувременно изрязваме с малък нож горния край на чушките, но не изхвърляме изрязаното, тъй като ще го използваме да ги захлюпим след напълването. Във всеки случай внимателно отстраняваме семето останало вътре в чушката.

Пълним чушките с плънката използвайки супена лъжица. Слагаме обратно капачетата на чушките както е показано на снимката. Поставяме ги в средно голяма тенджера заедно с 1 ¼ вода, с която сме поляли пиперките. Захлюпваме с капак и готвим докато водата се изпари на средно силен огън. Сервираме пълнените чушки студени с прясно изтискан лимонов сок, след основното ястие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар