Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 гр. Нормална телешка кайма
- 1 средно голяма глава лук, фино настъргана
- 1 с.л. пиперково пюре
- 1 връзка магданоз, ситно накълцан
- 1 ч.л. едър червен пипер
- 1 ч.л. сол
За Завивката (сърмата)
- 1 пакет тортили (или удобен заместител)
- 1 ч.л. масло (стопено)
- Накълцан магданоз
За соса:
- Кисело мляко
- ½ чаша смачкани домати (салца) сгряти с няколко лъжици вода
Начин на приготвяне:
Смачкваме добре лука със сол, добавяме останалите съставки за кюфтетата и месим с ръка. В случая трябва да използваме плоски метални шишове. Вземаме парче кайма с ряазмер колкото юмрук, набучваме на шиша и започваме да приплескваме назад, така че да стане тънък и плосък слой кайма (подобно на адана кебап)
Нагряваме скарата предварително, слагаме шишовете и печем равномерно от двете страни. След като се изпече, завиваме месото в питка, като се стремим хляба да не е много и питката да е само на 1 слой. Намазваме питката с разтопено масло и наръсваме с магданоз, след което нарязваме „рулото” на парчета с размер около 5 см. Поставяме в подходящ за сериване съд заедно с млякото и доматения сос и сервиераме докато е още горещо.
Количеството е достатъчно за 4 порции.
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2007/05/beyti-sarma.php>
Няма коментари:
Публикуване на коментар