вторник, юни 15, 2010

Бейти сърма (Beyti Sarma)

















Необходими продукти:

За кюфтетата:
  • 500 гр. Нормална телешка кайма
  • 1 средно голяма глава лук, фино настъргана
  • 1 с.л. пиперково пюре
  • 1 връзка магданоз, ситно накълцан
  • 1 ч.л. едър червен пипер
  • 1 ч.л. сол

За Завивката (сърмата)
  • 1 пакет тортили (или удобен заместител)
  • 1 ч.л. масло (стопено)
  • Накълцан магданоз

За соса:
  • Кисело мляко
  • ½ чаша смачкани домати (салца) сгряти с няколко лъжици вода

Начин на приготвяне:

Смачкваме добре лука със сол, добавяме останалите съставки за кюфтетата и месим с ръка. В случая трябва да използваме плоски метални шишове. Вземаме парче кайма с ряазмер колкото юмрук, набучваме на шиша и започваме да приплескваме назад, така че да стане тънък и плосък слой кайма (подобно на адана кебап)



Нагряваме скарата предварително, слагаме шишовете и печем равномерно от двете страни. След като се изпече, завиваме месото в питка, като се стремим хляба да не е много и питката да е само на 1 слой. Намазваме питката с разтопено масло и наръсваме с магданоз, след което нарязваме „рулото” на парчета с размер около 5 см. Поставяме в подходящ за сериване съд заедно с млякото и доматения сос и сервиераме докато е още горещо.

Количеството е достатъчно за 4 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар