четвъртък, юни 17, 2010

Бакла със зехтин (Zeytinyagli Bakla)















Необходими продукти:
  • 400 гр бакла
  • 2 чаши вода с 2 с.л. лимонов сок
  • 1 малка глава лук, надробена
  • 75 мл. Екстра върджин зехтин
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. брашно
  • ¼ чаша пресен копър, надробен
  • сол

Начин на приготвяне:

Измиваме баклата. Изрязваме двата края с нож. Поставяме във водата с лимоновия сок, за да предотвратим потъмняването на баклата.

Запържваме лука с половината количество зехтин, в средно голяма тенджера. Поставяме баклата, 1 чаша от водата с лимона и останалите съставки в тенджерата. Ако е нужно, добавяме и втора чаша от водата. Готвим на слаб огън за 20 -25 минути с поставен капак. След като се приготви поставяме в подходящ за сервиране съд, наръсваме с останалото количество зехтин и гарнираме с втората половина от копъра. Преди да сложим в хладилника оставяме ястието да се охлади.

Ястието се консумира със сос от кисело мляко с чесън.


Няма коментари:

Публикуване на коментар