четвъртък, юни 17, 2010

Лозови сърми със зехтин (Zeytinyagli Yaprak Sarmasi)


















Необходими продукти:


  • Около 400 гр. Лозови листа, измити едно по едно

За плънката: 
  • 1 чаша ориз, изплакнат и изцеден
  • 4 средно големи глави лук
  • ½ чаша зехтин студено пресован
  • 5 с.л. захар
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 1 с.л. стафиди
  • 1 с.л. сух джоджен
  • 1 чаша гореща вода
  • Сол

Начин на приготвяне:

Запържваме лука със зехтина за около 5 минути. Добавяме ориза и солта, разбъркваме и захлюпваме с капак. Готвим на слаб огън докато ориза започне да изглежда почти прозрачен. Тогава слагаме захарта, ядките, стафидите, ментата и чашата гореща вода. Оставяме на огъня, докато водата се изпари, като разбъркваме от време на време. След като водата се изпари, оставяме плънката настрани да изстине.

Напълваме голяма тенджера с вода и я оставяме за заври. Когато водата кипне слагаме в нея лозовите листа и ги варим за 2-3 минути. Изцеждаме и изрязваме дръжката на листото.

















Използваме матовата страна на листа като вътрешна страна в която ще завием плънката. За целта вземаме лист и загръщаме края на който е била дръжката, както е показано на снимката. След това с чаена лъжичка слагаме плънка върху листа.

















Първо загръщаме отгоре , а след това от двете страни 

















и накрая завиваме, за да се затвори


















Нареждаме всички сърми в съд, плътно една до друга, без да оставяме дупки помежду.





Наливаме в тенджерата 1 ½ чаша вода. Варим на слаб огън докато повечето вода се изпари. Оставяме малко вода на дъното, като тя ще се поеме, докато сърмичките се охлаждат.

След като сърмите се охладят сервираме в подходящ съд с лимонови резени върху тях. Съхраняваме в хладилник. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар