петък, май 21, 2010

Пилаф от булгур с печени зеленчуци (Kozlenmis Sebzeli Bulgur Pilavi)

















Необходими продукти:

За Пилафа:
  • 1 чаша булгур, едрозърнест, измит и изцеден
  • 1 средна глава лук, нарязана на ситно
  • 3 с.л.  зехтин, екстра върджин
  • 1 с.л. пиперково пюре
  • 1 ¾ чаша гореща вода
  • 1 ч.л. счукан червен пипер (слабо лют)
  • 1 ч.л. кимион
  • Сол и пипер

Зеленчуци: 
  • 1 тиквичка, измита и нарязана на 2 по дължина
  • 1 малък продълговат патладжан, измит, нарязан на 2 по дължина
  • 3-4 скилидки чесън, необелени
  • 1 червена чушка, измита, нарязана по средата с отделени семена.
  • 1 пиперка измита, нарязана по средата с отделени семена.
  • 8-10 малки гъби,
  • 1 глава лук, обелена, нарязана на 8
  • 1 домат, измит, нарязан на 4
  • 1 с.л. зехтин, екстра върджин
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Нагласяме фурната да пече само отгоре и я оставяме да се нагрее или използваме барбекю. Нареждаме зеленчуците на скарата/решетката и ги печем на средното ниво на фурната, като проверяваме често тъй като някои от зеленчуците ще се изпекат по-бързо от други. Обелваме чесъна, домата, червената и зелена пиперка. Нарязваме ги на едри парчета с размер на хапки. Наръсваме със сол и пипер и напръскваме с малко зехтин. Внимателно разбъркваме с вилица.


















Междувременно приготвяме пилафа по следния начин: задушаваме лука със зехтина за няколко минути. Добавяме съставките за пилафа и разбъркваме. Варим на слаб огън и захлюпен съд.

Разбъркваме пилафа и зеленчуците. Сервираме горещо или топло като лек обяд.

Количеството е за 2 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар