петък, май 21, 2010

Истанбулски Пилаф (Istanbul Pilavi)

















Необходими продукти:

  • 1 пилешки гърди – около 150 гр. обезкостени, без кожа, нарязани на кубчета
  • ¼ чаша горещ пилешки бульон

  • 2 с.л. бадемови ядки, обелени и нарязани на клечки
  • 2 с.л. шан фъстък, накиснат в гореща вода за около 5 минути, след което подсушен и обелен

  • 1 щипка шафран, накиснат в 3 с.л. гореща вода
  • ¾ чаша дългозърнест ориз
  • 1 чаша горещ пилешки бульон
  • 2 с.л. масло
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Разтапяме 1 ч.л. масло в тенджера, добавяме пилешкото месо и задушаваме за 2-3 минути разбърквайки. Добавяме ¼ чаша пилешки бульон и варим докато почти не остане вода. Оставяме настрани.

Запичаме бадемите и шан фъстъка в отделна съдинка за около 2-3 минути.

Измиваме ориза няколко пъти с топла вода и го изцеждаме. Заливаме го с гореща вода и го оставяме за около 15 минути, след което отново изцеждаме. Стопяваме 2те супени лъжици масло и задушаваме ориза за 2-3 минути, разбърквайки го. Изливаме 1 чаша бульон и накиснатия във вода шафран. Овкусяваме със сол и пипер. Намаляме огъня и захлюпваме с капака. След 5 минути, добавяме полу-приготвеното пилешко, бадемите, и шан фъстъка и леко разбъркваме с вилица. Отново захлюпваме. Варим докато ориза поеме всичката вода.

Сваляме тенджерата от котлона, отхлюпваме капака, поставяме чиста кърпа върху тенджерата така че да я покрие и отново поставяме капака. Оставяме пилафа за около 5 минути да отлежи преди сервиране.

Количеството е за 2 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар