Необходими продукти:
- 1 пилешки гърди – около 150 гр. обезкостени, без кожа, нарязани на кубчета
- ¼ чаша горещ пилешки бульон
- 2 с.л. бадемови ядки, обелени и нарязани на клечки
- 2 с.л. шан фъстък, накиснат в гореща вода за около 5 минути, след което подсушен и обелен
- 1 щипка шафран, накиснат в 3 с.л. гореща вода
- ¾ чаша дългозърнест ориз
- 1 чаша горещ пилешки бульон
- 2 с.л. масло
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Разтапяме 1 ч.л. масло в тенджера, добавяме пилешкото месо и задушаваме за 2-3 минути разбърквайки. Добавяме ¼ чаша пилешки бульон и варим докато почти не остане вода. Оставяме настрани.
Запичаме бадемите и шан фъстъка в отделна съдинка за около 2-3 минути.
Измиваме ориза няколко пъти с топла вода и го изцеждаме. Заливаме го с гореща вода и го оставяме за около 15 минути, след което отново изцеждаме. Стопяваме 2те супени лъжици масло и задушаваме ориза за 2-3 минути, разбърквайки го. Изливаме 1 чаша бульон и накиснатия във вода шафран. Овкусяваме със сол и пипер. Намаляме огъня и захлюпваме с капака. След 5 минути, добавяме полу-приготвеното пилешко, бадемите, и шан фъстъка и леко разбъркваме с вилица. Отново захлюпваме. Варим докато ориза поеме всичката вода.
Сваляме тенджерата от котлона, отхлюпваме капака, поставяме чиста кърпа върху тенджерата така че да я покрие и отново поставяме капака. Оставяме пилафа за около 5 минути да отлежи преди сервиране.
Количеството е за 2 порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар