неделя, май 16, 2010

Картофено Чий кюфте (Yalanci Cig Kofte)


Необходими продукти:

  • 300 гр. Картофи, сварени, оставени да престоят в хладилник за през нощта, след което са обелени и настъргани
  • 300 гр. ситен булгур, измит и изцеден
  • 1 средна глава лук
  • 1-2 скилидки чесън, смачкани/настъргани
  • 3 с.л. пиперково пюре
  • 1 ч.л. кимион
  • Едър червен пипер на вкус
  • 1 ч.л. сол
  • 1 щипка чер пипер
  • 1 връзка чесън, фино накълцан

Листа маруля
2 свежи стръка лук, ситно накълцан
Резени лемон


Начин на приготвяне:

Поставяме настърганите картофи, булгура, лука, чесъна, пиперковото пюре, кимиона, солта и пипера, в голям съд. Смачкваме и смесваме на ръка докато станат хомогенна маса, за около 45 минути. Добавяме половината магданоз и месим за още 5 минути. Вземаме с ръка парче от сместа, овалваме в продълговата форма и го стисваме с ръка, така че да оставим следи от пръсти както е показано на снимката.

Поставяме листата от марулята в чиния за сервиране. Аранжираме кюфтетата върху тях. Наръсваме с останалия магданоз и зеления лук. Сервираме с лимоновите резенчета.

Забележка:
Авторката мисис Бинур уточнява, че в оригиналната рецепта за Чий кюфте се използва  месо, но в семейството й са спрели да я приготвят след появата на болестта луда крава, тъй като предпочитат да не ядат сурово месо.

Всъщност в Турция,  Чий кюфте се приготвя от сурова кайма и според готвача са различно, стигащо до почти убийствено люти :). Общо взето хората предпочитат да ги консумират като предястие / мезелък в ресторант, тъй като когато са приготвяни от месо, месенето на ръка продължава не 45 минути както е описано по-горе, а няколко часа. Сервират се върху зелево листо и при консумация се завиват в листото, което малко убива лютивината  , но не намалява изпотяването :) С изпотяването се преборваме с обилна глътка турска ракийка :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар