петък, май 21, 2010

Пилаф с патладжан (Patlıcanlı Pilav)

















Необходими продукти:

  • 1 патладжан (японски патладжан - продълговат тъмносин на цвят), измит
  • 1 чаша вода с 1 с.л. сол
  • ¼ чаша слънчогледово олио
  • 1 малка глава лук, накълцана
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • ½ чаша настърган домат
  • ¾ чаша дългозърнест ориз, измит и изцеден
  • 1 чаша гореща вода
  • 1 щипка захар
  • Сол и пипер
  • ¼ чаша копър, измит, подсушен и накълцан на ситно

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана на ивици по дължина. Нарязваме на парчета с размер на хапка, накисваме във вода подсолена с 1 с.л. сол за около 20 мин, след което го изстискваме с ръка и попиваме с хартиена кърпа.

Наливаме олиото в голям тиган и го загряваме. Когато се нагрее, изпържваме патладжана от двете страни докато придобие златист цвят. След изпържване попиваме излишната мазнина със салфетка. 

Междувременно задушаваме лука в зехтина. Добавяме настъргания домат, захарта, солта и пипера. Добавяме ориза и задушаваме за около 2-3 минути, разбърквайки. Наливаме горещата вода и разбъркваме. Намаляме огъня на много слабо и варим докато ориза поеме всичката вода. Оставяме да се охлади за 5 минути. Смесваме с патладжана и разбъркваме. Сервираме когато изстине до стайна температура с каквото и да е основно ястие.

Количеството е за 3-4 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар