Необходими продукти:
- 1 патладжан (японски патладжан - продълговат тъмносин на цвят), измит
- 1 чаша вода с 1 с.л. сол
- ¼ чаша слънчогледово олио
- 1 малка глава лук, накълцана
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- ½ чаша настърган домат
- ¾ чаша дългозърнест ориз, измит и изцеден
- 1 чаша гореща вода
- 1 щипка захар
- Сол и пипер
- ¼ чаша копър, измит, подсушен и накълцан на ситно
Начин на приготвяне:
Обелваме патладжана на ивици по дължина. Нарязваме на парчета с размер на хапка, накисваме във вода подсолена с 1 с.л. сол за около 20 мин, след което го изстискваме с ръка и попиваме с хартиена кърпа.
Наливаме олиото в голям тиган и го загряваме. Когато се нагрее, изпържваме патладжана от двете страни докато придобие златист цвят. След изпържване попиваме излишната мазнина със салфетка.
Междувременно задушаваме лука в зехтина. Добавяме настъргания домат, захарта, солта и пипера. Добавяме ориза и задушаваме за около 2-3 минути, разбърквайки. Наливаме горещата вода и разбъркваме. Намаляме огъня на много слабо и варим докато ориза поеме всичката вода. Оставяме да се охлади за 5 минути. Смесваме с патладжана и разбъркваме. Сервираме когато изстине до стайна температура с каквото и да е основно ястие.
Количеството е за 3-4 порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар