неделя, май 02, 2010

Ньоки (Gnocchi)





Необходими продукти:

1 кг. Картофи
1 яйце
300 гр. Брашно
сол
Чер пипер
Зехтин

Приготвяне:

Сваряваме картофите за около 20 мин (или колкото е нужно) и ги изцеждаме. Обелваме ги и ги пасираме (в рецептата оригинално се говори за ръчна мелница/пасатор, но може да се настържат или смачкат на пюре, което е и крайната цел).

Към приготвеното пюре от картофите добавяме 2 големи щипки сол и щипка пипер. Счупваме яйцето и го разбъркваме бързо преди да започне да се втвърдява от високата температура на картофите. Добавяме 2 шепи от приготвените 300 гр брашно и бъркаме докато се абсорбират от пюрето.

Обръщаме пюрето върху плота, и добавяме останалото брашно. Смесваме с ръце. След известно време сместа образува тесто. Месим леко и когато започне да става еластично, означава че е готово. Наръсваме плота с брашно, откъсваме от тестото парче с размер на юмрук и го разточваме/ оформяме на фитил с дебелина около 3 см. С нож нарязваме от "фитила" парчета с дължина около 2см. Повтаряме всички докато привършим тестото, като работим бързо докато е все още топло. Поставяме ньоките в тава като гледаме да са отдалечени една от друга, за да не залепват.

Пълним голяма тенджера с вода и добавяме 3 ч.л. със сол. Оставяме на силен котлон да заври. Изсипваме ньоките в тенджерата с вряща вода, разбъркваме ги и ги оставяме да се сварят.

Така приготвените ньоки могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни или да бъдат замразени за около 3 месеца. След замразяване се оставят във вряща вода за около 6-7 минути, за да станат годни за ядене.

Когато всичките ньоки изплуват на повърхността, това означава че са готови. Изгребваме ги от тенджерата с вода и ги прехвърляме в тава, където ги наръсваме с малко зехтин и ги разтърсваме, за да се разнесе мазнината.

Разбъркваме ньоките с топъл сос по избор.

(Лично аз при разполагаемите в хладилника продукти ги опитах със сос за спагети Болонезе и комбинацията се оказа превъзходна.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар