петък, май 21, 2010

Турски оризов пилаф (Pilav)


















Необходими продукти:
  • ¾ чаша дългозърнест ориз
  • 1 чаша гореща вода или пилешки бульон
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • Щипка пипер

Начин на приготвяне:
Измиваме ориза няколко пъти и изцеждаме. Заливаме ориза с гореща вода и оставяме за 15 минути, след което изцеждаме. Стапяме маслото в тиган. Задушаваме ориза с маслото за 2-3 минути, бъркайки. Добавяме 1 чаша гореща вода или пилешки бульон, солта и пипера. Намаляме огъня на слабо и варим докато ориза поеме водата.

Сваляме съда от огъня, отваряме капака, покриваме с кърпа и отново похлюпваме. Оставяме пилафа за 5 минути да се запари. След това сервираме.

Количеството е за 2 порции.

Заб. на авт. (мисис Бинур):
  • НЕ бъркаме пилафа докато ври
  • Пилафа може да се сервира с всякакво ястие. Любима комбинация ми е да похапвам пилаф с чисто кисело мляко наръсено с малко накълцан пресен лук (само белите части).

9 коментара:

  1. хаха, похлЮпваме... не бях чела досега толкова неграмотно написана рецепта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глупости!!! Това ли е най- важното от рецептата !!!!!!!!!!!
      Ю вместо У !!!!!!!!!!!!!! ГЛУПОСТИ !!!! ЧЕТЕТЕ РЕЦЕПТИТЕ , НЕ ТЪРСЕТЕ КУСУРИ НА ХОРА, КОИТО СА СИ НАПРАВИЛИ ТРУДА ДА ПИШАТ ТУК !!!!!!!!!!

      Изтриване
    2. Вие явно никога не сте чували нищо за истинският български преди-комунистическо време език.
      Разбира се, наричало се, ПОХЛЮПВАНЕ е на чист, български, преди комунистическата езична ера, където те внедяват селският, плевенски и неграмотен диалект като граматично правилен!

      Изтриване
    3. Пълна простотия. Казва се похлупак, а не похлЮпак неграмотнико.

      Изтриване
  2. Просто една техническа грешка...

    ОтговорИзтриване
  3. ха ха ха ...наистина смешно и неграмотно...как да повярваш на така написана рецепта...Важно е как е написана,защото показва качество. Не се пише "стапяме", "намаляме",но поне "похлюпваме" не е написано с "б"-например " похлюбваме"...

    ОтговорИзтриване
  4. потвърждавам рецептата като професионален готвач от 25 години

    ОтговорИзтриване
  5. Няма да коментирам как е написана рецептата, но ви заявявам, че се получи страхотно. Браво на майстора.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за рецептата! Точно такава търсех!

    ОтговорИзтриване