Необходими продукти:
- 300 г. телешка кайма - средно едра.
- 4 с.л. галета
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1/4 чаша магданоз ситно накълцан
- 1 яйце
- 1/4 ч.л. кимион
- 1/4 ч.л. червен пипер
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. сол
За пърженето:
1/2 чаша олио
4 с.л. брашно
За соса:
- Големи домата, обелени с отстранено семе и нарязани на кубчета
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. доматен сос от консерва (смачкани домати)
- 1/2 или 1/3 чаша вода, в зависимост от това колко рядък искате да го приготвите
- Сол и пипер
- 1 с.л. риган
- 1 пиперка с изрязана дръжка и отстранено семе
Смесваме съставките на кюфтетата в съд и ги омесваме на ръка. Разделяме на 12 части и придаваме на всяка продълговата форма, както е показано на снимката. Загряваме олиото в тиган. Овалваме кюфтетата в брашното и ги пържим за около 3-4 минути, след което ги оставяме на кухненска салфетка, за да се попие излишното олио.
За приготвянето на соса, поставяме всички продукти, с изключение на ригана и пиперката, в малка съдинка. Варим на средно силен огън за около 3-4 минути и изливаме соса върху кюфтетата, които предварително сме поставили в подходящ съд. Наръсваме с ригана и аранжираме пиперката върху тях.
Нагряваме фурната до 180 градуса, поставяме съда с кюфтета на средното ниво. Печем около 30 мин.
3-4 порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар