неделя, май 16, 2010

Измирско кюфте (от региона на Егейско море)




















Необходими продукти:

  • 300 г. телешка кайма - средно едра.
  • 4 с.л. галета
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1/4 чаша магданоз ситно накълцан
  • 1 яйце
  • 1/4 ч.л. кимион
  • 1/4 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. сол

За пърженето:

1/2 чаша олио
4 с.л. брашно

За соса:

  • Големи  домата, обелени с отстранено семе и нарязани на кубчета
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. доматен сос от консерва (смачкани домати)
  • 1/2 или 1/3 чаша вода, в зависимост от това колко рядък искате да го приготвите
  • Сол и пипер

  • 1 с.л. риган
  • 1 пиперка с изрязана дръжка и отстранено семе

Смесваме съставките на кюфтетата в съд и ги омесваме на ръка. Разделяме на 12 части и придаваме на всяка продълговата форма, както е показано на снимката. Загряваме олиото в тиган. Овалваме кюфтетата в брашното и ги пържим за около 3-4 минути, след което ги оставяме на кухненска салфетка, за да се попие излишното олио.

За приготвянето на соса, поставяме всички продукти, с изключение на ригана и пиперката, в малка съдинка. Варим на средно силен огън за около 3-4 минути и изливаме соса върху кюфтетата, които предварително сме поставили в подходящ  съд. Наръсваме с ригана и аранжираме пиперката върху тях.

Нагряваме фурната до 180 градуса, поставяме съда с кюфтета на средното  ниво. Печем около 30 мин.

3-4 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар