петък, май 21, 2010

Гъбен пилаф на фурна (Guvecte Mantarli Pilav)















Необходими продукти:
  • ½ чаша ориз, измит и подсушен
  • 1 с.л. масло
  • 1 средна глава лук, накълцан
  • 7-8 средно големи гъби, почистени и нарязани на филийки
  • ½ ч.л. бахар
  • ½ ч.л. чер пипер
  • Сол
  • 1 чаша гореща вода
  • 2 с.л. копър, наситнен

За запичането:
  • 1 средно голям картоф, сварен, обелен и настърган
  • 1 жълтък (голям)
  • 1 с.л. мляко
  • Сол и пипер
Начин на приготвяне:

Задушаваме лука и гъбите в маслото за около 4-5 минути докато водата се изпари. Добавяме ориза, бахар, сол и пипер и разбъркваме. Добавяме топлата вода и похлюпваме с капак. Намаляме огъня и варим, докато ориза поеме водата. Добавяме нарязания копър и бъркаме.

Разделяме на 2 в отделни огнеупорни чинии и оставяме настрани.

За запичането – смесваме настъргания картоф, яйчения жълтък, млякото, солта и пипера. Покриваме пилафа със сместа. Слагаме съдовете във фурната на най-горното ниво и я нагласяме за запичане. Печем за около 10 мин, докато хване златна коричка .

Достатъчно за 2 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар