Необходими продукти:
- 1 среден патладжан, обелен и нарязан на хапки
- 1 голям домат, обелен, с отстранени семена, нарязан на кубчета
- ¼ чаша бланширани бадеми, на пръчици
За пилафа:
- 1 чаша ориз
- 2 чаши топла вода
- 2 с.л. масло
- Сол
- пипер
За кюфтенцата:
- 150 гр. Телешка кайма
- 1 яйце
- 1 с.л. галета
- Сол
- пипер
За пърженето
1 с.л. брашно
½ чаша слънчогледово олио
Украса:
- сух риган
Начин на приготвяне:
Първо сваряваме ориза, след което поставяме капака на съда и го оставяме настрана.
Накисваме патладжана в подсолена вода за около 10 минути, за да извлечем горчивината и потъмняването му. Изстискваме патладжана с ръце и подсушаваме парченцата с кърпа. Овалваме ги в брашно и пържим в олиото докато започнат да стават равномерно златисти. Оставяме ги на хартиена кърпа, за да се поеме излишното олио.
Поставяме бадемите в съд и ги печем за няколко минути. Добавяме нарязаните на кубчета домати, след което готвим за около 5 минути на средно нагрят котлон. Оставяме ги настрана.
Смесваме с ръка продуктите за кюфтенцата: телешката кайма, яйцето, галетата, солта и пипера. Оформяме от сместа топчета с размер на лешник. Овалваме ги в брашно и ги пържим в олиото. Вадим ги от мазнината с решетъчна лъжица и ги оставяме върху хартиена кърпа да се попие излишното олио. Наръсваме ги с ригана и ги оставяме настрана.
Добавяме доматения сос с бадемите и пържените патладжани към пилафа. Смесваме добре и поставяме в съд за сервиране, като оставяме дупка по средата на ориза. Слагаме кюфтенцата в дупката и сервираме докато е още топло.
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2006/02/sultans-pilaf.php>
Няма коментари:
Публикуване на коментар