петък, май 21, 2010

Султански пилаф (Sultan Pilavi)


















Необходими продукти:

  • 1 среден патладжан, обелен и нарязан на хапки
  • 1 голям домат, обелен, с отстранени семена, нарязан на кубчета
  • ¼ чаша бланширани бадеми, на пръчици

За пилафа:
  • 1 чаша ориз
  • 2 чаши топла вода
  • 2 с.л. масло
  • Сол
  • пипер

За кюфтенцата:
  • 150 гр. Телешка кайма
  • 1 яйце
  • 1 с.л. галета
  • Сол
  • пипер

За пърженето
с.л. брашно
½ чаша слънчогледово олио

Украса:
  • сух риган

Начин на приготвяне:

Първо сваряваме ориза, след което поставяме капака на съда и го оставяме настрана.

Накисваме патладжана в подсолена вода за около 10 минути, за да извлечем горчивината и потъмняването му. Изстискваме патладжана с ръце и подсушаваме парченцата с кърпа. Овалваме ги в брашно и пържим в олиото докато започнат да стават равномерно златисти. Оставяме ги на хартиена кърпа, за да се поеме излишното олио.

Поставяме бадемите в съд и ги печем за няколко минути. Добавяме нарязаните на кубчета домати, след което готвим за около 5 минути на средно нагрят котлон. Оставяме ги настрана.

Смесваме с ръка продуктите за кюфтенцата: телешката кайма, яйцето, галетата, солта и пипера. Оформяме от сместа топчета с размер на лешник. Овалваме ги в брашно и ги пържим в олиото. Вадим ги от мазнината с решетъчна лъжица и ги оставяме върху хартиена кърпа да се попие излишното олио. Наръсваме ги с ригана и ги оставяме настрана.

Добавяме доматения сос с бадемите и пържените патладжани към пилафа. Смесваме добре и поставяме в съд за сервиране, като оставяме дупка по средата на ориза. Слагаме кюфтенцата в дупката и сервираме докато е още топло.


Няма коментари:

Публикуване на коментар