петък, май 21, 2010

Пилаф с агнешко (Etli Pilav)

















Необходими продукти:
  • 2 агнешки джоланчета
  • 1 чаша ориз
  • 4-5 свежи стръка зелен лук, наситнен
  • 2 средно големи домата
  • Сол и пипер
  • 30 гр. Масло, на кубчета

Начин на приготвяне:
Първо поставяме агнешките джоланчета в средно голяма тенджера. Заливаме ги с вода докато се покрият и варим на среден до силен огън за около 35-40 минути. Когато се сварят ги обезкостяваме и отстраняваме костите. Изцеждаме и заделяме останалия ни бульон за по-нататъшна употреба.

Поставяме измития суров ориз в голям тиган. Добавяме към него късчетата агнешко месо и размесваме равномерно. Слагаме доматите, зеления лук, маслото, солта и пипера. Заливаме всичко с бульона, който би трябвало да бъде около 1 ¾ чаши. В случай че, бульона е недостатъчен, можем да заменим липсващото ни количество с вода. Варим на средно до слаб огън като държим съда полу захлюпен с капак, за около 20-25 минути, докато се свари ориза.

Можем да сервираме с овчарска салата (Shepherd's Salad)

Забележка: В Турция  с името овчарска салата наричат мешана салата от домат краставица, червен лук, пиперка и пресен гьозум, залята със зехтин и лимонов сок. Сиренето го добавят на плочка или дробено върху салатата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар