Необходими продукти:
- 500 гр. Телешка кайма средно едра
- 1/2 чаша ориз, измит и изцеден
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. сол
- 1 щипка кимион
- 1 щипка черен пипер
- 6 чаши гореща вода с разтворено 1 кубче телешки бульон
За соса:
- 1 с.л. брашно
- 2 жълтъка
- Сока от 1 лимон
- 2 с.л. вода
За гарниране:
- 1 ч.л. масло
- 1 ч.л. червен пипер
Поставяме ориза в купа, сипваме 2 чаши топла вода върху него, изчакваме за 5 минути и изцеждаме. Добавяме каймата, яйцето, пипера и кимиона. Месим с ръце и оформяме малки топки с размер на орех, които оставяме настрани.
Поставяме 6 чаши гореща вода в тенджера с бульона. Когато заври добавяме кюфтенцата към водата и отделяме образуващата се по повръхноста пяна. Варим за около 20-25 минути на средно силен огън.
Разбиваме съставките за соса в подходящ съд. Вземаме 1 черпак от чорбата на сварените кюфтета и смесваме със соса, след което изсипваме всичко обратно в тенджерата с кюфтетата. Варим за още около 5 минути и изливаме в купа за сервиране.
Разтапяме маслото в малка съдинка. Когато за почне да ври изгасяме огъня и добавяме червения пипер. Разбъркваме с лъжица и изсипваме запръжката върху кюфтетата със соса.
Рецептата е за 3 порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар