неделя, май 16, 2010

Кюфтера в кисел сос (Eksili Kofte)


Необходими продукти:

  • 500 гр. Телешка кайма средно едра
  • 1/2 чаша ориз, измит и изцеден
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 щипка кимион
  • 1 щипка черен пипер
  • 6 чаши гореща вода с разтворено 1 кубче телешки бульон

За соса:
  • 1 с.л. брашно
  • 2 жълтъка
  • Сока от 1 лимон
  • 2 с.л. вода

За гарниране:
  • 1 ч.л. масло
  • 1 ч.л. червен пипер

Поставяме ориза в купа, сипваме 2 чаши топла вода върху него, изчакваме за 5 минути и изцеждаме. Добавяме каймата, яйцето, пипера и кимиона. Месим с ръце и оформяме малки топки с размер на орех, които оставяме настрани.

Поставяме 6 чаши гореща вода в тенджера с бульона. Когато заври добавяме кюфтенцата към водата и отделяме образуващата се по повръхноста пяна. Варим за около 20-25 минути на средно силен огън.

Разбиваме съставките за соса в подходящ съд. Вземаме 1 черпак от чорбата на сварените кюфтета и смесваме със соса, след което изсипваме всичко обратно в тенджерата с кюфтетата. Варим за още около 5 минути и изливаме в купа за сервиране.

Разтапяме маслото в малка съдинка. Когато за почне да ври изгасяме огъня и добавяме червения пипер. Разбъркваме с лъжица и изсипваме запръжката върху кюфтетата със соса.

Рецептата е за 3 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар