Необходими продукти:
За пилафа:
- ¾ чаша дългозърнест ориз
- 1 чаша гореща вода или пилешки бульон
- 2 с.л. масло
- 1 ч.л. сол
- Щипка пипер
За зеленчуците:
- 4 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 малка глава лук, на фини резенчета
- 1 малък патладжан, обелен, нарязан на кубчета и накиснат в солена вода за около 15 мин. след което изцеден и изстискан
- 1 малка тиквичка, нарязана на малки парчета
- ½ чаша кафеви гъби, измити и нарязани на филийки
- ¼ чаша сушени домати, нарязани на хапки
- ½ пиперка, на кубчета
- 4 с.л. сушени стафиди, накиснати в гореща вода за 10 минути и изцедени
- 1 щипка сол
- 1 щипка пипер
- 1-2 скилидки чесън, накълцани на ситно.
За украсата:
- Прясна мента (гьозум), наситнена
- Пресен копър, наситнен
- 1 ч.л. лимонова кора
Начин на приготвяне:
Измиваме ориза няколкократно с топла вода, след което наливаме гореща вода, така че да го покрие и оставяме за около 15 минути да се накисне и изцеждаме. Стапяме маслото в тенджера. Задушаваме ориза за 2-3 минути, разбърквайки. Доливаме 1 чаша гореща вода или пилешки бульон, добавяме сол и пипер. Намаляме огъня и варим докато ориза абсорбира всичката вода.
Сваляме тенджерата от огъня, отваряме капака, завиваме тенджерата с кърпа и отново захлюпваме за около 5 минути да се запари.
Вземаме голям тиган и задушаваме лука със сол и зехтин за около 1-2 минути. Добавяме останалите зеленчуци, освен чесъна. Задушаваме ги докато омекнат, на средно силен котлон, за около 8-10 минути. Добавяме чесъна преди да изключим котлона.
Внимателно разбъркваме зеленчуците в пилафа с вилица. Поставяме в съд за сервиране и наръсваме със свежата мента, копъра и лимоновата кора. Сервира се горещо или със стайна температура като лек обяд.
Няма коментари:
Публикуване на коментар