петък, май 21, 2010

Егейски зеленчуков пилаф (Ege Usulu Sebzeli Pilav)

















Необходими продукти:

За пилафа:
  • ¾ чаша дългозърнест ориз
  • 1 чаша гореща вода или пилешки бульон
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • Щипка пипер

За зеленчуците:
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 малка глава лук, на фини резенчета
  • 1 малък патладжан, обелен, нарязан на кубчета и накиснат в солена вода за около 15 мин. след което изцеден и изстискан
  • 1 малка тиквичка, нарязана на малки парчета
  • ½ чаша кафеви гъби, измити и нарязани на филийки
  • ¼ чаша сушени домати, нарязани на хапки
  • ½ пиперка, на кубчета
  • 4 с.л. сушени стафиди, накиснати в гореща вода за 10 минути и изцедени
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка пипер
  • 1-2 скилидки чесън, накълцани на ситно.

За украсата:
  • Прясна мента (гьозум), наситнена
  • Пресен копър, наситнен
  • 1 ч.л. лимонова кора

Начин на приготвяне:

Измиваме ориза няколкократно с топла вода, след което наливаме гореща вода, така че да го покрие и оставяме за около 15 минути да се накисне и изцеждаме. Стапяме маслото в тенджера. Задушаваме ориза за 2-3 минути, разбърквайки. Доливаме 1 чаша гореща вода или пилешки бульон, добавяме сол и пипер. Намаляме огъня и варим докато ориза абсорбира всичката вода.

Сваляме тенджерата от огъня, отваряме капака, завиваме тенджерата с кърпа и отново захлюпваме за около 5 минути да се запари.

Вземаме голям тиган и задушаваме лука със сол и зехтин за около 1-2 минути. Добавяме останалите зеленчуци, освен чесъна. Задушаваме ги докато омекнат, на средно силен котлон, за около 8-10 минути. Добавяме чесъна преди да изключим котлона.

Внимателно разбъркваме зеленчуците в пилафа с вилица. Поставяме в съд за сервиране и наръсваме със свежата мента, копъра и лимоновата кора. Сервира се горещо или със стайна температура като лек обяд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар