петък, май 21, 2010

Пилаф от булгур с фиде и печен суджук. (Sehriyeli Bulgur Pilavi ve Sucuk Izgara)

















Необходими продукти:
  • ½ чаша булгур, едрозърнест, измит и изцеден
  • 1 чаша топла вода
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 средна глава лук, надробен на ситно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. пиперково пюре
  • Сол и пипер
  • 1 с.л. масло
  • ¼ чаша фиде (vermicelli noodles)

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука в зехтина на средно силен котлон, докато омекне. Добавяме съставките, с изключение на маслото и фидето и разбъркваме. Поставяме капака и и готвим на много слаб огън.

Междувременно, поставяме маслото и фидето в малък съд и запържваме на среден огън, докато фидето придобие светло кафяв цвят. Внимаваме да не пригори.

Проверяваме пилафа – когато булгура почне да завира и да образува дупки по края на тенджерата, добавяме запърженото фиде и разбъркваме. Похлюпваме и продължаваме да варим докато булгура е готов, т.е. докато всичката течност се изпари.  Оставяме пилафа за 5 минути.

През това време обелваме суджука, нарязваме го на две по дължината, и печем в предварително нагрят грил или скара за 3-4 минути от двете страни.

Поставяме „църнатия” суджук върху пилафа и сервираме с айран и доматена салата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар