Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 500 гр средно едра телешка кайма
- 2 средно големи глави лук
- 1 скилидка чесън, счукана
- 2 филии хляб без кората - накисва се във вода и се изстисква.
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
За Картофеното пюре:
- 4 средно големи картофа, сварени и обелени
- 100 мл прясно мляко
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце, леко разбито
За украса:
- 2-3 с.л. Моцарела, настъргана (може и кашкавал)
За соса:
- 4-5 с.л. смачкан домат, смесен с 3/4 чаша вода
- Сол
- Пипер
Начин на приготвяне:
Смачкваме сварените картофи в купа, добавяме млякото маслото и солта. Разбъркваме на средно силен огън след което добавяме яйцето. Оставяме настрани.
Нагряваме фурната до 205 градуса. Омесваме с ръка продуктите за кюфтетата. Оформяме ги като топки и правим с палец дупка по средата на всяка топка и я запълваме с картофеното пюре. Поставяме кюфтетата в тавичка и печем за около 25 минути във фурната.
След изпичане вадим тавата и поръсваме кюфтетата с кашкавала или моцарелата. Поливаме всяко кюфте с 1 с.л. от соса. Изливаме останалия сос между кюфтетата и връщаме обратно във фурната за около 10 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар