неделя, май 16, 2010

Кюфтета Хасан Паша (Hasan Pasa Koftesi)



Необходими продукти:

За кюфтетата:
  • 500 гр средно едра телешка кайма
  • 2 средно големи глави лук
  • 1 скилидка чесън, счукана
  • 2 филии хляб без кората - накисва се във вода и се изстисква.
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер

За Картофеното пюре:
  • 4 средно големи картофа, сварени и обелени
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • 1 яйце, леко разбито

За украса:
  • 2-3 с.л.  Моцарела, настъргана (може и кашкавал)

За соса:
  • 4-5 с.л. смачкан домат, смесен с 3/4 чаша вода
  • Сол
  • Пипер

Начин на приготвяне:

Смачкваме сварените картофи в купа, добавяме млякото маслото и солта. Разбъркваме на средно силен огън след което добавяме яйцето. Оставяме настрани.

Нагряваме фурната до 205 градуса. Омесваме с ръка продуктите за кюфтетата. Оформяме ги като топки и правим с палец дупка по средата на всяка топка и я запълваме с картофеното пюре. Поставяме кюфтетата в тавичка и печем за около 25 минути във фурната.

След изпичане вадим тавата и поръсваме кюфтетата с кашкавала или моцарелата. Поливаме всяко кюфте с 1 с.л. от соса. Изливаме останалия сос между кюфтетата и връщаме обратно във фурната за около 10 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар