Необходими продукти:
1 чаша булгур, измит и изсушен
1 чаша червена леща, измита и изсушена
1 голяма глава лук, накълцана
1/2 чаша олио
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. кимион
1 лимонов сок
1 ч.л. сол
1/2 чаша магданоз, накълцан
Начин на приготвяне:
Сваряваме лещата с 2 ½ чаши вода на слаб огън. Когато водата започне да извира, добавяме булгура. Бъркаме и продължаваме да варим докато се изпари всичката вода. Похлюпваме и сваляме от огъня.
В друг средно голям съд, задушаваме (сотираме) лука в олиото. Добавяме всички останали съставки, освен магданоза. Добавяме и лещата с булгура. Поставяме на слаб огън, като бъркаме непрекъснато, докато сместа започне да става тестена и да се отделя от страните на съда. Това би трябвало да отнеме 8-10 мин. Сваляме от огъня, захлюпваме и оставяме за около час.
Смесваме с магданоза и месим на ръка като оформяме руби кюфтета като на снимката. Съхранява се в хладилник и се поднася на лист от зелена салата.
Върви с всякакви допълнителни мезета и хубави ракийки :)
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2005/10/lentil-pate.php>
Pasted from <http://www.turkishcookbook.com/2005/10/lentil-pate.php>
Няма коментари:
Публикуване на коментар